U Ludbreg dolazi sve više turista, i to najviše stranaca, pokazuju brojke iz Turističke zajednice područja Centar svijeta.
– I do 1. rujna ostvareno je 18.157 noćenja, od čega 3855 je bilo domaćih turista i 14.302 stranih turista. I po usporedbi dolazaka ove i prošle godine do 1. rujna imamo povećanje dolazaka turista na naše područje, ali točan broj i podatke ćemo moći dati tek nakon kraja godine. Prema ovim podacima i procjenama, povećanje dolazaka i noćenja će biti još veće, posebno iz razloga jer u ovu statistiku ne ulaze posjeti ostvareni za dane Svete nedjelje – naglašava Međimurec.
Što se tiče manifestacija, najposjećenije su Dani ludbreške Svete Nedjelje, Flora Centrum Mundi i Welcome spring festival.
Povećava se i broj privatnih iznajmljivača, što dodatno pridonosi boljim brojkama, ali i raznolikosti ponude.
– Na području turističke zajednice imamo dosta veliki broj privatnih iznajmljivača, koliko u samom centru grada, toliko u okolnim područjima i ono što mene osobno veseli jest da nam svako malo netko novi dođe u ured s rješenjem jer se odlučio baviti pružanjem turističkih usluga smještaja. Na našem području imamo hotelski smještaj, privatni smještaj u kućama za odmor i apartmanima, ali isto se nude usluge smještaja i ugostiteljske turističke usluge vinskim kućama i vinarijama, u ruralnim kućama za odmor, poljoprivrednim gospodarstvima i agroturizmu. Tako da na našem području ima sve skupa 52 obveznika, 62 turistička objekta i sve skupa imamo 373 ležajeva – objašnjava za epodravinu Petra Međimurec…
Da vinogradarstvo i vinarstvo ima sve veći utjecaj na turizam, u čemu se slaže i Monika Kirić, predsjednica Ludbreške vinske ceste.
– Naravno, to ovisi o regiji i njezinoj vinogradarskoj tradiciji. Vinarstvo može biti ključan dio turističke privlačnosti i ponude, od samih vinskih tura i degustacija, u vinogradima i vinskim podrumima možete kušati razne sorte vina, vidjeti i naučiti više o procesu proizvodnje vina. Tu je i gastro turizam, jer to dvoje jedno s drugim ide ruku pod ruku pa posjetitelji uz kvalitetna vina kušaju i autohtonu hranu određenog kraja. Uz to, poznato je da vinogradarske regije organiziraju različite manifestacije i sajmove što dodatno privlači posjetitelje. Nikako ne smijemo zaboraviti da je butelja vina i odličan suvenir – kaže Monika Kirić te dodaje kako tradicija bavljenja vinogradarstvom kod nas ima dugu tradiciju, a uglavnom je riječ o manjim obiteljskim vinogradima. (Grad Ludbreg/epodravina.hr)