U Palači Fritzi u Malom Lošinju neki dan je dodijeljen 61 poticaj poljoprivrednicima i poduzetnicima u ukupnom iznosu od oko 328 tisuću kuna, a na temelju poziva objavljenog u rujnu. 42 poduzetnika dobilo je potpore vrijednosti oko 255,2 tisuće kuna, a 19 poljoprivrednika poticaje u iznosu od 77 tisuća kuna.

Kada se govori o poticajima na godišnjoj razini onda je to iznos od oko 700 tisuća kuna, jer uz poticaje poduzetnicima u iznosu od 258 tisuća kuna i poljoprivrednicima od 277 tisuća kuna, poduzetnicima se subvencioniraju i kamate na kredite sa iznosom od 30 tisuća kuna te vožnje prijevoznika Autotransa sa 120 tisuća kuna s ciljem približavanja malih mjesta središtu Malog Lošinja i olakšavanje otočne izoliranosti.

U stvaranja pozitivne poduzetničke klime, povećanja broja poduzetnika i proizvodnje, jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i poticanja poljoprivredne proizvodnje i ulaganja, na snazi je Program mjera poticanja poduzetništva na području Grada Malog Lošinja za razdoblje 2018. – 2020. godine po kojem Grad potpore dodjeljuje u 8 različitih mjera, a to su: potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima, potpore za zapošljavanje, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpore jačanju poduzetničkih kompetencija i konkurentnosti na tržištu, potpore za jačanje promotivnih aktivnosti, potpore za nabavu strojeva i opreme, potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja te potpore poljoprivredi.

– Kako bi se omogućilo jednostavnije i kvalitetnije bavljenje poljoprivredom za više od 100 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Grad je ove godine uložio više od milijun kuna u poljoprivrednu infrastrukturu na dijelu Ćunskog, u Punti križa i u Velom Lošinju.. Na taj način otvorili smo mogućnost privođenja većeg broja novih parcela poljoprivrednoj proizvodnji, a postojećima se olakšava svakodnevno funkcioniranje – kaže gradonačelnica Ana Kučić.

Dostupnost vodoopskrbe i uspostava infrastrukture važni su preduvjeti za sprečavanje požara,  pa je tako za stanovnike na prostoru Ćunskog, Grad Mali Lošinj  uložio u izgradnju vodovoda.u dužini od 2180 metara. Uz izgradnju cjevovoda, postavljeno je i desetak hidranata.

Za one smještene na prostoru Punte Križa, točnije na starom putu koji vodi do kampa, ostvarena je dugogodišnja želja mještana te se pristupilo izgradnji vodovoda na navedenom dijelu u dužini od 650 metara

Isto tako, kažu u Gradu, obnovljen je dio maslinarskog, odnosno poljskog puta u Velom Lošinju, na potezu od crkve Svete Nikole prema uvali Kriška, koji najčešće koriste maslinari, ali i svi ostali poljoprivrednici Velog Lošinja, dok u ljetnim mjesecima tim putem prolaze mnogobrojni šetači, biciklisti i izletnici. U planu za nadolazeći period je i nastavak sanacije staze. (L.K.)