U Galeriji GKS-a danas je održana uvodna konferencija projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković“, jednog od najvažnijih projekata u povijesti grada u ukupnoj vrijednosti 448.662.361,25 kn (s PDV-om), pri čemu je udio financiranja od strane EU 70,68 posto sredstava. Ostatak sredstava osigurali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, te Grad Metković i Metković d.o.o. Grad Metković i Metković d.o.o. sudjeluju s ukupno nešto više od 21.000.000 kuna.
Kao što je već poznato, riječ je o projektu kojemu je jedan od elemenata “Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže”, na kojemu radovi počinju upravo danas, 3.5.2021. u Splitskoj ulici, a zasigurno je najvažnije za istaknuti rezultat projekta 95 posto grada bit će spojeno na kanalizacijsku mrežu.
-Kada sam preuzeo odgovornost za upravljanje Gradom, na prvom sastanku u Hrvatskim vodama u Zagrebu, gospoda iz Hrvatskih voda su nas upoznala s činjenicom kako je metkovski projekt Aglomeracije najnespremniji u RH od svih takvih projekata. Građani Metkovića itekako moraju znati kako je lokacijska dozvola ishođena u rujnu 2017. godine, otprilike 3 mjeseca nakon mog dolaska na čelo Grada. Odmah smo prionuli rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na gotovo 400 parcela, odnosno provođenju postupka potpunog i nepotpunog izvlaštenja na predmetnim parcelama. Nakon što smo dokazali pravni interes, građevinsku dozvolu dobili smo u listopadu 2018. Nakon ishođene građevinske dozvole, krenuli smo s pripremom dokumentacije za apliciranje, te smo sredstva ugovorili u srpnju 2019. godine na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Metkovića- kaže gradonačelnik Dalibor Milan.
Ono što je također bitno istaknuti, napominje, jest kako su u sklopu projekta morali provesti 6 postupaka javnih nabava, te da su 5 postupaka uspješno proveli i ugovorili bez žalbi, što smatra velikim uspjehom i dobro odrađenim poslom, dok se šesti postupak privodi kraju. (Grad Metković)