Uz Centar za kulturu, čiji dovršetak je planiran u idućoj godini, Mursko Središće dobit će i svoje komunalno poduzeće s ciljem unapređenja, provođenja i koordiniranja aktivnosti koje se odnose na komunalne i druge uslužne djelatnosti, turizam, promidžbu i rekreaciju na području grada

U Murskom Središću izglasan je proračun u iznosu od 40 milijuna kuna, što je 14 milijuna više nego u 2016. godini, i to temeljem apliciranih projekata koji moraju biti sastavni dio proračuna. U Gradu imaju viziju razvitka u svim sektorima, a glavni ciljevi su unaprjeđenje infrastrukture i očuvanje prirodnih resursa, povećanje konkurentnosti gospodarstva te unaprjeđenje kvalitete servisa za sve građane.

U 2017. godini planira se tako završetak gradnje infrastrukture u gospodarskoj zoni Brezje, za što je u proračunu izdvojeno osam milijuna kuna. Čak 6,5 milijuna povučeno je iz EU fondova, kroz mjeru 7.2.2., ulaganja u gradnju nerazvrstanih cesta i oborinske odvodnje. U ovoj godini u gospodarskoj zoni Brezje izgrađena je srednje naponska mreža, postavljena trafostanica, te je time omogućeno da se bilo koji poslovni subjekt može priključiti u elektroopskrbu.

Isto tako, iduće godine započet će gradnja novog dječjeg vrtića u iznosu od devet milijuna kuna, što je također osigurano iz EU fondova.

Nadalje, planiran je završetak adaptacije i dogradnje Centra za kulturu, za što je izdvojeno tri milijuna kuna. Radovi na vanjskom uređenju same zgrade i okoliša već su završeni te se sad radi na unutarnjoj adaptaciji i dogradnji zgrade. Mursko Središće konačno će tako dobiti moderan i multifunkcionalan centar s 285 mjesta u gledalištu, multimedijalnom dvoranom za prezentacije i sastanke, proširenim garderobama za izvođače, s pozornicom uređenom za održavanje kulturnih i zabavnih manifestacija, s Knjižnicom proširenom na dio hola stare dvorane kina „Rudar“, nove prostorije za udruge na katu kao i uređene moderne sanitarne čvorove za izvođače i posjetitelje.

U Gradu je pokrenut i postupak nabave za prikupljanje ponuda za izradu projektne dokumentacije za zgradu Majura u Štrukovcu. Planirana je prenamjena objekta u Centar za posjetitelje kroz Interreg fond u vrijednosti 130 tisuća kuna. Kroz isti taj fond je apliciran završetak Spomen doma naftaštva u iznosu od 500 tisuća kuna.

Mursko Središće želi imati i vlastito komunalno poduzeće. Donesena je odluka o osnivanju Gradskog komunalnog poduzeća ‘MURKOM’, koje se osniva u cilju unapređenja, provođenja i koordiniranja aktivnosti koje se odnose na komunalne i druge uslužne djelatnosti, turizam, promidžbu i rekreaciju na području grada. Temeljni kapital društva iznosi 200 tisuća kuna, a jedini udjel ima Grad Mursko Središće. Uz osnutak MURKOM-a, uložit će se i u niz manjih komunalnih zahvata.

Za sport, socijalu i kulturu izdvajanja ostaju ista kao i u 2016. godini, ali su iz Grada poručili kako su ta izdvajanja zadnjih par godina višestruko povećana. Tako su umirovljenici povodom Božića dobili poklon bonove, za što je Grad je u 2016. godini izdvojio ukupno 37 200 kuna. Isto tako, ove su godine po prvi puta dodijeljene jednokratne stipendije studentima. U gradu od 3,5 tisuće stanovnika postoji čak 14 sportskih klubova koji imaju dobre uvjete jer svi imaju vlastite sportske terene.

Štedimo gdje možemo, tj. svemu se pristupa racionalno i pažnjom dobrog gospodara ali tako da se ne narušavaju poslovni procesi“, kazao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. (E.Z.)