Nakon što su prošle godine bili u finalu i utrci za titulu najboljeg malog grada za život u zemlji, Grad Novalja i ove je godine izborio ulazak u samo finale, ovaj put u dvije kategorije. Uz kvalitetu života, koju smatramo kategorijom svih kategorija jer se u izračunu najboljih gradova u obzir uzima i mišljenje samih građana, Novalja je ove godine ušla i u top pet najboljih gradova za gospodarstvo.

Zahvaljujući pozitivnim gospodarskim trendovima posljednjih godina Novalja postaje sve poželjnija za život, pogotovo mladim obiteljima. Grad je to bez prireza, sa visokim proračunskim prihodima te kontinuiranim rastom broja zaposlenih. Povećali su naknade za bebe, financiraju psihologa i logopeda u vrtiću i logopeda u osnovnoj školi, radni pribor i prehranu, ekskurzije učenicima slabijeg imovinskog stanja. Srednjoškolcima, pak, pomažu sa 450 kuna za nabavu knjiga a onima koji se školuju u Zadru sufinanciraju prijevoz.

Otvoreno je vježbalište na otvorenom, a osim 3 liječnika opće medicine, 2 stomatologa u Domu zdravlja i 5 T1 timova hitne medicine, kao prevencija problemu zatvorenih vrata hitne, Grad financira cjelokupni iznos punkta pripravnosti u visini od 430.000 godišnje. Osim toga, pruža se zdravstvena zaštita za žene, fizikalna medicina i rehabilitacija, oftalmološki pregledi, patronažna zdravstvena zaštita, njega u kući te sanitetski prijevoz…

Ove je godine realiziran projekt uređenja i opremanja igrališta Dječjeg vrtića „Carić“ vrijedan 1,1 milijuna kuna od čega je Ministarstvo za demografiju sufinanciralo 240.000 kuna EU sredstvima.
Za isti vrtić planiran je i projekt rekonstrukcije i dogradnje koji se, kako doznajemo iz Grada, odnosi na dogradnju dviju jasličkih jedinica, samostalne kuhinje i višenamjenske dvorane. Za Projekt vrijedan gotovo 8.760,00,00 kuna dobivena su sredstva iz EU fondova u iznosu od 5,8 milijuna kuna, i u tijeku je postupak javne nabave.

U tijeku je također i postupak javne nabave za EU projekt izgradnje i opremanja komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Čiponjac vrijedan 12 miliona kuna od kojih su 8,9 mil. kuna bespovratna EU sredstva. Tim će projektom cjelokupna poduzetnička zona Čiponjac biti završena i opremljena komunalnom infrastrukturom koja je preduvjet za daljnja ulaganja i jačanje poduzetničkih inicijativa i projekata.

Što se tiče gospodarstva, osim što potiču malo i srednje poduzetništvo s naglaskom na OPG-ove i sufinanciranje kamata na turističke kredite, upravo je u tijeku gradnja prvog otočnog poduzetničkog inkubatora kao EU projekta vrijednog više od 11 miliona kuna, kojim će se, očekuje gradonačelnik Ante Dabo, potaknuti i druge gospodarske grane osim turizma.

Što se tiče brojčanih pokazatelja, svoj ulazak u finale Novalja je izborila i temeljem toga što su Grad s najvećim izvornim prihodima po stanovniku – čak 9.062 kune, u samom su vrhu (top 3) po broju obrtnika – 87 na 1.000 stanovnika, po izdvajanju za zaštitu okoliša i za gospodarenje otpadom, a u top  5 su i po iznosu stipendija i školarina po stanovniku, te iznosu porodiljnih naknada po novorođenom djetetu. (M.P.D.)