Grad Trogir nastavlja s donošenjem mjera za ublažavanje posljedica epidemije virusa COVID-19. U petak ujutro održan je sastanak gradonačelnika Ante Bilića, predsjednika Gradskog vijeća Ante Piteše, predsjednice kluba zastupnika SDP-a Nives Karanušić i predsjednika kluba zastupnika HDZ-a Marka Hrste. Sve odluke donesene su konsenzusom.

‘ Zahvalio bih svima, a prije svega i predstavniku oporbe na konstruktivnom i vrlo korektnom ponašanju. Pokazali smo zrelost i suradnju kad je ovo zlo u pitanju i to me ohrabruje. Vremena su takva da svi moramo dati svoj obol da se kriza koja je u tijeku i za koju nažalost nitko ne zna koliko će trajati, zajednički prebrodi. Potrebna nam je solidarnost i zajedništvo na svim razinama. Vjerujem da smo to pokazali novim paketom mjera koje su „teške“ nekih 7,5 milijuna kuna i koje možemo održati. Život građana i funkcioniranje grada ne završavaju u srpnju, moramo već danas misliti kako ponovno sve pokrenuti’, poručio je gradonačelnik Ante Bilić i dodao kako će, ovisno o razvoju situacije, donijeti i nove mjere.

U cilju smanjenja troškova i očuvanja likvidnosti proračuna te solidariziranja s aktualnom situacijom u cijelom društvu, smanjuju se plaće u Gradskoj upravi, u svim gradskim ustanovama, u Turističkoj zajednici i komunalnoj tvrtki Trogir Holding za 10%, a direktoru TH i rukovodećem kadru u TH te Gradonačelniku i zamjenicima za 15%. Nadalje, smanjit će se vijećničke naknade i naknade za nadzorne odbore za 50%, kao i za upravna vijeća. Obustavlja se plaćanje spomeničke rente. (odlukom Ministarstva kulture), povećavaju se socijalni transferi u vidu jednokratnih pomoći, te suspendira financiranje svih manifestacija. Već ranije je ukinuta naknada za topli obrok te Uskrsnice i regres za Gradsku upravu i sve gradske ustanove, a iznos doniran Crvenom Križu (30.000 kn).

Već ranije Grad Trogir oslobodio je roditelje plaćanja vrtića dok traje kriza, odgodio sve investicije koje nisu započete, te obustavio  sve narudžbe koje nisu hitne naravi i nužne za funkcioniranje Grada. Za sve narudžbe potrebno dobiti suglasnost gradonačelnika. Nadalje, isplate udrugama do daljnjega su svedene na minimum, osim TOMS-u i Crvenom križu.

Što se tiče mjera pomoći gospodarstvu, ugostiteljski objekti i poslovni prostori koji budu zatvoreni zbog odluka Stožera CZ za period dok su zatvoreni oslobođeni su plaćanja zakupa prostora u gradskom vlasništvu i plaćanja zakupa štekata/terasa. Izdana je obavijest svim gradskim ustanovama da zaustave preuzimanje novih obaveza.

U gradu se nastavljaju samo investicije koje su sufinancirane iz EU ili one kod kojih bi zatvaranje i konzerviranje gradilišta bilo skuplje od dovršetka.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze, gradska uprava i gradskie firme organizirale su rad na način da dolazi do što manjeg socijalnog kontakta, te je nabavljena zaštitna oprema za sve tvrtke i ustanove u vlasništvu Grada. Uvedene su dodatne mjere pranja grada, pogotovo frekventnih mjesta. (Grad Trogir)