Nizom mjera Grad Novska će pomoći svojim građanima, poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, objavili su ih gradonačelnik Marin Piletić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Novske, Ivica Vulić. Kroz sedam mjera želi se pomoći i dati podrška nastavku proizvodnje i poslovanju.

1. Oslobađanje plaćanja javnih površina, mjera koja se odnosi na ugostiteljske objekte, od dana zabrane do početka rada, te u još dva mjeseca od ponovnog otvaranja ugostiteljskog objekta.

2. Plaćanja najma poslovnog prostora u vlasništvu Grada osloboditi će se korisnici koji ih koriste u vremenu trajanja zabrane rada, uz dva mjeseca od  početka ponovnog poslovanja.

3. Mjera pomoći je i „oslobađanje od plaćanja zateznih kamata, od 1. travnja dokraja 2020. godine za sve obveznike“.

4. Poslovni subjekti oslobađaju se od plaćanja komunalne naknade za mjesece, travanj, svibanj i lipanj, te  svi drugi s padom prihoda od 20 posto.

5. Roditelji se oslobađaju plaćanja cijene vrtića u vrijeme u kojem djeca nisu pohađala vrtić.

6. Razvojna agencija NORA do daljnjega će besplatno obavljati konzultantske usluge za poduzetnice.

7. Uspostavljena je i on-line gradska tržnica novljanskih proizvoda.

U pripremi su i druge mjere koje su uvjetovane zakonskim okvirima”, rekao je gradonačelnik, dodaje da je riječ o izmjenama lokalnih poreza, koja se može provesti uz najavu Ministarstvu financija, do 1 listopada tekuće godine za iduće razdoblje.

Zbog izvanrednih okolnosti, kako je rečeno, „uvode se i mjere štednje Grada Novske“, pa se tako najavljuje, smanjenje gradskog proračuna, na rashodovnoj strani za 10,5 milijuna kuna, ali i smanjenje plaća zaposlenima u gradskoj upravi i gradskim ustanovama. Plaća se zaposlenima umanjuje za 20 posto.

Gradonačelnik još kaže, „neće se isplatiti regres i božićnica, ukidaju se i naknade za članove Upravnih vijeće i Nadzornih odbora gradskih ustanova i tvrtki, kao i sve nezapočete investicije planirane u ovoj godini“.

Mjerama štednje obuhvaćene su i otkazuju se planirane manifestacije za 2020. godinu, smanjiti će se i sredstva planirana za udruge, zajednice udruga i civilna društva, gradsko komunalno poduzeće Novokom, smanjiti će održavanje javnih površina na području Grada Novske.

Mjere se ne odnose na Programe socijalne skrbi i pronatalitetnu politiku koje ostaju“, istaknuo je Piletić.

Uvođenje najavljenih Mjera biti će na Dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Grada Novske, koja je zakazana za ponedjeljak, 6. travnja, a radi situacije s koronavirusom održat će se putem video konferencije.

Predsjednik GV Grada Novska, Ivica Vulić, očekuje usvajanje Rebalansa proračuna za 10,5 milijuna kuna i svih Mjera štednje koje mogu pomoći poduzetnicima i građanima, a predložio je ukidanje naknada.

S obzirom da želimo doprinijeti izlasku iz ove neviđene situacije, predlažem da se do daljnjega ukinu i naknade predsjedniku Gradskog vijeća, vijećnicima, članovima odbora i predsjednicima odbora Gradskog vijeća“, a Vulić je zamolio i za  razumijevanje sve gradske vijećnike te pozvao da budu što kraći u raspravama tijekom video konferencije.