Novska je već godinama vodeći grad  po izdvajanjima za stipendije i školarine iz proračuna. Pokazuju to naše analize, a prema posljednjim dostupnim podacima konsolidiranih proračuna iz 2018. godine potvrdila je taj status. Godišnje se za stipendije izdvaja oko 1,3 milijuna kuna, a stipendiju primaju svi redovni studenti. 

‘Stipendije i školarine u gradskom proračunu bile su zastupljene sa 1,3 milijuna kuna u 2018. godini. Sličan iznos potrošen je i u 2019., a nešto više od 1,3 milijuna kuna planiran je iznos i u ovoj godini. Grad Novska dodjeljuje stipendije svim redovno upisanim studentima s novljanskog područja. Studentsku stipendiju te godine primilo je 138 studenata, a učeničku 147. Ove akademske godine stipendiju prima 127 studenata koji mjesečno primaju  560 kuna mjesečno, a  studenti u obitelji s troje ili više djece 800 kuna mjesečno.’ – kaže gradonačelnik Marin Piletić.

Za studentske stipendije osiguran je iznos od 870 tisuća kuna u gradskom proračunu, a ostatak za učeničke stipendije, koje ove školske godine prima 151 učenik u iznosu od 320 kuna. Učenicima se i za  lokalni prijevoz do 5 km dodjeljuje  145 do 160 kuna.

Gradonačelnik Piletić ističe da je ulaganje u obrazovanje  najbolje potrošen javni novac, pa se tako osim izdvajanja za stipendije i školarine, izdvajaju značajna sredstva i za gradnju i uređenje vrtića, obnovu osnovnih škola, obnovu srednje škole, nagrađuju se najbolji učenici s državnih i županijskih natjecanja…

Od ove nove pedagoške godine Grad ima još jednu skupinu u vrtiću, a od nove školske godine u Srednjoj školi Novska pokreće se novi nastavni program za zanimanje tehničar za izradu video igara.(L.K.)