Grad Opatija i gradonačelnik Ivo Dujmić donijeli su odluku da će i za učenike 4. razreda OŠ R.K. Jeretov uskoro biti omogućen produženi boravak što će biti nova velika pomoć roditeljima. Opatijska osnovna škola tako će imati produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda.

Podsjetimo kako je prije nekoliko dana iz Ministarstva obrazovanja stigla potvrda da se prihvaća prijedlog Grada pa će u ovoj školskoj godini u opatijskoj osnovnoj školi učenicima s teškoćama u razvoju pomagati devet pomoćnika u nastavi. Sredstva za rad osam pomoćnika osigurao je Grad Opatija, a jednog Europski socijalni fond. Svim učenicima za koje je škola iskazala potrebu da im se osigura pomoćnik on je i odobren.

-Među prvima u Hrvatskoj započeli smo s uspješnom provedbom ovih oblika obrazovanja te postali primjer dobre prakse- kazao je gradonačelnik. Kako je ususret nastavnoj godini bio i najavio, osigurala su se isto tako i sredstva za pomoć, odnosno naknada za kupnju dodatnih školskih potrepština, primarno radnih bilježnica za obvezne predmete, svim učenicima sa područja Grada Opatije i to 300 Kn za učenike nižih razreda (1. – 4.), 500 Kn za učenike viših razreda (5. – 8.) i 750 Kn za učenike srednjih škola.

Dobra vijest za sve školarce i roditelje je i da je Autotrolej prije početka nove školske godine povećo broj vožnji, a učenici putnici sada umjesto samo u Rijeci kao prije, mogu napraviti pokazne iskaznice u Opatiji, u novom prodajnom kiosku na lokaciji Slatina. Osigurana su i sredstva za sufinanciranje troškova udžbenika za učenike srednjih škola. Visina pomoći iznosi 750 kuna, a isplaćuje se jednokratno. Podržalo se i funkcioniranje produženog boravka u područnim školama Ičići, Veprinac i Volosko, uz zapošljavanje tri dodatne učiteljice kako bi produženi boravak bio izvediv bez miješanja djece iz različitih razrednih odjela. Svim učenicima i nastavnicima Grad Opatija je osigurao po dvije platnene perive maske u skladu s ekološkim mjerama.

Prema našoj analizi o ulaganju u obrazovanje u 2018. godini, tnapravljenoj na temelju podataka konsolidiranih proračuna, Opatija je među vodećim gradovima po visini ulaganja u odnosu na broj stanovnika. Prije dvije godine je za obrazovanje po stanovniku izdvojila oko 2,5 tisuće kuna. (PL/Grad Opatija)