Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić objavio je da će svi građani stariji 40 godina imati pravo na jedan ultrazvučni pregled abdomena, dojke, štitnjače ili prostate bez čekanja u Poliklinici Kantrida Dental.

Grad će sufinancirati veći dio iznosa, a građani će platiti samo 30 kuna. Najavio je da će uskoro objaviti zahtjev koji će korisnici morati ispuniti prije pregleda.

Inače, ova mjera je jedna od nekoliko kojima Grad Opatija pomaže svoje građane.

Tako su za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 3.000 kuna osigurani pokloni za Božić i Uskrs od ukupno 1.000 kuna, a osim toga pokriva se i dopunsko zdravstveno osiguranje od 840 kuna. Umirovljenici imaju i povlaštene parkirne karte te besplatan parking izvan ljetne sezone. Svi građani, pak, imaju besplatan sat parkiranja.

Opatija ima i jednu od najvećih naknada za novorođenu djece za što su ove godine osigurali 1.300.000,00 kuna.

– Povećane potrebe nas raduju jer one ujedno govore da je u Opatiji posljednjih godina zabilježen povećan natalitet. Vjerujemo da su i gradske poticajne mjere doprinijele tome – kazao je Dujmić.

Uz to, smještaj u vrtiću također je sufinanciran. Roditelji za prvo dijete izdvajaju samo 650 kuna, dok za drugo i svako slijedeće dijete vrtić ostaje besplatan. Za to na godišnjoj razini izdvajaju gotovo 11 milijuna kuna. (P.B.)