Prošlog tjedna u Centru za posjetitelje održana je početna konferencija projekta „Pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu na području grada Orahovice“  financiranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Pozdravne riječi prisutnima je uputio gradonačelnik Saša Rister i izrazio zadovoljstvo novom fazom programa Zaželi u Orahovici.

„Presretan sam što smo na početnoj konferenciji ovog projekta koji smo dugo svi čekali. Pred nama je velik zajednički posao koji traje pune tri godine, a provedba je već počela. Grad će svima vama biti prijatelj i partner, tu smo za rješavanje svih eventualnih problema kroz projekt i siguran sam da ćemo sve to uspješno izvršiti i uspješno privesti projekt kraju. Najvažnije je da smo ovdje kako bismo pomogli našim starijim i nemoćnim osobama, kao i vama koje ste zaposlene. Svim sudionicima želim puno sreće.“ rekao je gradonačelnik Rister.

Korisnik EU sredstava je Grad Orahovica koji će odobrenih 510.000,00 EUR kroz naredne tri godine provedbe namjenski iskoristiti za zapošljavanje 10 žena koje će pružati uslugu potpore i podrške za 60 krajnjih korisnika te nabavku mjesečnih paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za korisnike.

Početnoj konferenciji su uz goste, direktore gradskih poduzeća i institucija prisustvovale i žene koje su zaposlene kao pružateljice usluge potpore i podrške i koje će korisnicima pomagati oko organiziranje prehrane, obavljati kućanske poslove, pomagati oko održavanja osobne higijene te dostavljati mjesečne pakete kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.

Prezentaciju projekta je vodila Emilija Malovčak, voditeljica projekta.

„Jedna životna izjava koja je lijepa i primjenjiva na provedbu projekta u kojoj se nalazimo kaže „Kako odrastate, otkrit ćete da imate dvije ruke, jednu za pomaganje sebi, a drugu za pomaganje drugima.“ Pružena ruka je ruka Grada Orahovice koji je svjestan problematike svojih građana, posebno onih starijih i nemoćnih i osoba s invaliditetom te im kroz ovaj projekt nastoji unaprijediti životne uvjete i spriječiti da budu socijalno isključeni.“ rekla je Emilija Malovčak.

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i prevenirati institucionalizaciju ranjivih skupina kroz zapošljavanje 10 pružatelja usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za 60 starijih osoba i odraslih osoba s invaliditetom na području grada Orahovice. Trajanje projekta je od 3. travnja 2024. do 31. ožujka 2027. godine, a vrijednost 510 tisuća eura. (Grad Orahovica)