U novu pedagošku godinu 2023./ 2024. u osječke dječje vrtiće upisat će se više od 1.000 novih polaznika. Povećanje je to od 89 posto u odnosu na zatečeno stanje 2021. godine, izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Osijeku.

„Kada sam prije 2 godine preuzeo odgovornost za vođenje Osijeka dočekao me je problem nedostatka mjesta u osječkim dječjim vrtićima. Problem je to koji nije od jučer. Naime, od hrvatske samostalnosti u Osijeku su sagrađena samo 2 vrtića. Čim sam došao u Kuhačevu 9, zajedno sa svojim suradnicima, tražio sam rješenje.“- rekao je osječki gradonačelnik Radić te podsjetio da je Grad Osijek krenuo u izgradnju 3 nova vrtića i dogradnju još 2 za što je kroz NPOO osigurano 4,2 milijuna eura. Ukupna vrijednost je 6,2 milijuna eura. Novi i nadograđeni vrtići do početka 2025. donijet će više od 400 vrtićkih mjesta. No, dok se grade novi vrtići, traže se druga rješenja.

„Tako smo već prošle godine dobrom i pametnom reorganizacijom vrtićkog prostora, prenamjenom domarskih stanova i vrtićkih ateljea, uspjeli upisati čak 250 djece više. Na neodređeno smo zaposlili i 47 odgojiteljica. Ove godine smo isto tako krenuli u prenamjenu i adaptaciju prostora u 3 vrtića. Uspjeli smo zadržati prošlogodišnji broj jasličkih skupina, uspjeli smo upisati i svu djecu koja su navršila 4 godine, na što nas od ove godine obvezuje zakon. Upisali smo čak 180 djece više nego godinu ranije. U samo dvije godine osigurali smo 430 mjesta više u vrtićima. To je kao da smo izgradili 4 nova vrtića. No, pokazalo se da ni to nije dovoljno. Ostalo nam je 147.-ero djece s oba zaposlena roditelja neupisano. Nisam se mogao pomiriti s tim. Tim više što nam je važno svako radno mjesto. Nedopustivo je da netko ostane bez posla jer ne može dijete upisati u vrtić.“- izjavio je osječki gradonačelnik.

Osijek se gospodarski oporavlja, ima rekordnu zaposlenost i jasno je, kaže, zašto se traži mjesto više u vrtićima.

„I stvorili smo, ne jedno, već 147 mjesta više. Našli smo prostor u Pučkom otvorenom učilištu za 5 skupina, u Pastoralnom centru u Tenji za 2 skupine, te u vrtiću u Josipovcu i u Krijesnici za po jednu skupinu. Ukupno 9 novih skupina ( 6 jasličkih i 3 vrtićke ) tako da će sva djeca s oba zaposlena roditelja biti upisana.“- naglasio je gradonačelnik Radić.

„Želim zahvaliti gradonačelniku jer je kroz svo ovo vrijeme naše zajedničke suradnje pokazao da su mu dječji vrtići visoko na listi prioriteta. Upisi su u tijeku, a roditelji će biti već ovaj tjedan kontaktirani i pozvani na inicijalni razgovor. Nakon toga slijedi redoviti tijek upisa, plaćanje akontacije i potpisivanje ugovora“- rekla je ravnateljica DV Osijek Ana Mihaljević.

Zbog povećanog broja djece i vrtićkih skupina planira se zaposliti 33 odgojiteljice. S obzirom na situaciju na tržištu rada, to će doslovno značiti da će većina njih s fakulteta doći na posao. Kroz nepune dvije godine u Gradu Osijeku učinjeno je mnogo na rješavanju problema nedostatka mjesta u vrtićima.
Usporedimo li pedagošku godinu 2021./2022., odnosno zatečeno stanje kod preuzimanja odgovornosti za vođenje Grada Osijeka i pedagošku godinu 23./24. vidjet ćemo značajno povećanje broja upisane djece, vrtićkih skupina, zaposlenih odgojiteljica, te novca osiguranog u proračunu za rad vrtića. Tako je primjerice 2021. upisano 530 djece. A ove pedagoške godine očekuje upis 1004 djeteta. To će biti povećanje u odnosu na zatečeno stanje za 89 %. 2021./2022. bilo je 130 vrtićkih skupina.

Ove godine planirane su 162 skupine. Povećanje u odnosu na zatečeno stanje za 24 posto. U 2021./2022. bilo je zaposleno 246 odgojiteljica. Nisu sve bile na neodređeno. Ove godine nakon provedenog natječaja 326 odgojiteljice što je povećanje u odnosu na 2021. za 32%. Sve će biti zaposlene na neodređeno vrijeme, napominje gradonačelnik Osijeka.

Nisu zanemarive ni financije koje su osigurane u proračunu za Dječji vrtić Osijek. Tako je 2021. bilo oko 5,5 milijuna eura. 2022. godine 6,5 milijuna eura. 2023. godine 8,7 milijuna eura. To je rast od 53 posto izdvajanja za Dječje vrtiće u samo dvije godine, naglašava.

„Želim napomenuti, da unatoč rastu troškova cijenu nismo mijenjali. Tako roditelji prosječno plaćaju 76 eura što je manje od 30 posto od ekonomske cijene koja iznosi oko 258 eura. Sve ovo pokazuje da itekako brinemo o najmlađim sugrađanima. Na nama je da im osiguramo uvjete, što i činimo od kada smo došli u ovu gradsku upravu, a na njima je da bezbrižno rastu, druže se s vršnjacima i otkrivaju svijet.“- zaključio je gradonačelnik Ivan Radić. (Grad Osijek)