Radovi na izgradnji i opremanju Bioekološkog-edukacijskog centra Virovi kod Otoka pri samom su kraju, a dokaz tome je i svjetlo koje je prvi put zasjalo u samom objektu. Centar Virovi izgrađen je u sklopu projekta Vrata Spačvanskog bazena, vrijednog 25 milijuna kuna, od čega su nepovratna sredstva Europske unije 19 milijuna kuna – donosi portal Novosti.hr

Nositelj projekta je Grad Otok, a partneri su Otočka razvojna agencija, koja je i pripremila projekt, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i udruga Zeleni Osijek. Centar za posjetitelje zamišljen je kao središnja i polazišna točka za sve druge sadržaje te predviđen kao receptivna točka za prezentaciju i degustaciju domaćih proizvoda, s ugostiteljskim sadržajem i smještajnim kapacitetima, wellness zonom i vanjskim bazenom. Kao dodatne sadržaje pružat će usluge vožnje solarnim brodom, najam čamaca, kanua, kajaka, najam bicikala za vožnju po Spačvanskom šumskom bazenu.

Uređene su poučne šetnice i biciklističke staze kroz šumu jer, osim turističkog dijela, centar ima i informacijsko-edukacijski dio s multimedijskom dvoranom opremljenom najnovijom tehnologijom za prikaz prirode kroz proširenu stvarnost.

Cijeli projekt odvija se na području zaštićenog krajolika Virovi i posebnog šumskog rezervata Lože, što mu daje dodatnu ljepotu i atraktivnost. Krajnji je cilj projekta, podsjećaju u Otočkim virovima, uz zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, obogatiti turističku ponudu Otoka i uključiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva u turističku ponudu kontinentalne Hrvatske. (novosti.hr)