U Ozlju je također spreman paket mjera za ublažavanje posljedica krize izazvane koronavirusom. Trebalo bi ga donijeti Gradsko vijeće na prvoj sljedećoj sjednici, donosi Radio Mrežnica.

Investicije i projekti sufinancirani novcem iz EU, dakle dogradnja Dječjeg vrtića Zvončić, te izgradnja prometnice u poduzetničkoj zoni Lug, kao i neki drugi manji ali već započeti i planirani projekti. Planirani radovi po mjesnim odborima se i dalje odrađuju, dodaju iz Grada Ozlja.

Kao i u ostalim gradovima i ovdje se planira poduzetnike koji ne rade od 19.ožujka  osloboditi plaćanja komunalne naknade za cijelo vrijeme trajanja zabrane rada. Neće im se naplaćivati ni zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Ozlja, ni porez na korištenje javnih površina.

No, svim ostalim obveznicima plaćanja komunalne naknade i ostalih obveza prema Gradu Ozlju, rokovi dospijeća pomaknut će se za 90 dana. Odgađa se naplata kamata na sva potraživanja i javna davanja za sve obveznike koji su pogođeni koronavirusom.

-Do kraja lipnja neće se provoditi prisilne naplata potraživanja (izuzev ako prijeti zastara), subvencionirat će se kamate na kredite za tekuću likvidnost u visini 50% kamate, na rok do 3 godine, temeljem zahtjeva mikro i malih poduzetnika i obrtnika, pojašnjavaju u Ozlju.

Roditeljima čija djeca nisu pohađala Dječji vrtić Zvončić Ozalj, i/ili produženi boravak u školi, usluga se ne naplaćuje od 16.03.2020. godine. Nastavit će se sufinancirati smještaj i u vrtićima izvan Ozlja, uz uvjet zadržavanja broja zaposlenih u vrtićima i očuvanja radnih mjesta (privatni vrtići).

Pomoći će se i građanima koji su ostali bez posla ili plaća i to kroz Odluku o socijalnoj skrbi Grada Ozlja. U suradnji s Udruženjem obrtnika Ozalj planira se osmišljavanje dodatnih mjera koje bi ublažile poduzetnicima posljedice ove krize. Traže se i načini pomoći poljoprivrednicima za plasiranje njihovih proizvoda.

-Predložit će se i trgovačkim društvima u suvlasništvu Grada Ozlja; Komunalnom poduzeću Ozalj d.o.o. i Azeliji Eko d.o.o. obustava plaćanja potrošnje vode i ostalih naknada, kao i plaćanja naknade odvoza miješanog i biorazgradivog otpada za sve pravne i fizičke osobe koje nisu u mogućnosti obavljati gospodarsku djelatnost. Također predložit će se navedenim tvrtkama da niti one ne provode prisilnu naplatu svojih potraživanja do kraja lipnja.

Za likvidnost proračuna u Ozlju se također razmišlja o smanjenu plaća gradskim zaposlenicima, ali i naknada dužnosnicima, vijećnicima…

-Ovisno o razvoju situacije i naplati prihoda, s ciljem osiguranja likvidnosti proračuna, Grad Ozalj je spreman i na smanjenje plaća u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama u suvlasništvu Grada Ozlja, kao i na smanjenje naknada dužnosnicima, vijećnicima i svim ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama, kažu u ozaljskoj gradskoj upravi.

Pozivaju sve svoje građane da im se slobodno obrate i predlože mjere koje smatraju korisnima, kao i da budu strpljivi i poštuju Odluke stožera civilne zaštite RH, a sve kako bismo zajednički prebrodili izazove koji su pred nama. (Radio Mrežnica)