Goste iz zemlje i inozemstva privlače atraktivnim sadržajima, iskazali su potencijal za sportski, kulturni, rekreativni i vjerski turizam…

Nakon glavnog dijela turističke sezone možemo reći da smo zadovoljni s ostvarenim brojem noćenja i dolazaka na području Grada Paga s obzirom na velike bojazni prije ove turističke sezone, brojke su takve da smo se prestali uspoređivati s prošlom 2020. godinom- kaže nam Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga.

Prema sustavu e Visitor, od 1.srpnja do 31. kolovoza, ostvareno je, naime, na području grada Paga – 662.300 noćenja što je čak 98 posto u odnosu na 2019. godinu kada je u istom razdoblju ostvareno 713.600 noćenja. I po pitanju dolazaka zabilježili su izvrstan rezultat- 74.627 dolazaka što je 93 posto dolazaka iz 2019. Kada promatramo brojeve od početka godine do 15. rujna evidentirano je 840.300 noćenja što je 90 posto u odnosu na pretprošlo ljeto. Sustav e Visitor je u tom vremenu evidentirao 100.600 dolazaka što je 88 posto u odnosu na rekordnu godinu, otkrivaju nam iz TZ-a.

-Također, mjesec rujan je izuzetno dobar tako da bilježimo trenutno i više gostiju nego 2019. godine, ali naravno najviše gostiju je bilo početkom kolovoza kada u gradu i okolici nije bilo moguće pronaći slobodan krevet- tvrdi i upoznaje nas direktorica.

Na otoku Pagu, iako je sredina rujna, kako javlja Radio Pag, boravi preko 12 000 turista što je značajno povećanje čak i u odnosu na odličnu 2019. godinu. Prema dostupnim podacima putničkih agencija, koje popunjavaju turističke kapacitete na području tog otoka, ukoliko se nastavi toplo vrijeme, povećanje bi se moglo bilježiti sve do kraja rujna. Do sada je najduža turistička sezona na otoku Pagu bila 1982. godina, kada je upravo zbog lijepog vremena, turista na Pagu bilo sve do početka listopada.

Osim hrvatskih državljana, najviše gostiju na područje Grada Paga stiglo je iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke, Austrije i Slovačke, a za svoj godišnji odmor gosti su najviše birali privatni smještaj, zatim smještaj u lokalnim kampovima i hotelima.

U ovim pandemijskim vremenima turisti su, kao i prošle godine, birali manja mjesta gdje su se osjećali sigurnije, po tom pitanju, paški posjetitelji su se osjećali maksimalno sigurno jer su Turistička zajednica Grada Paga i Grada Pag učinili sve da da osjete brigu domaćina za njihovo zdravlje i da provedu bezbrižan i miran godišnji odmor. Poduzeto je sve da se što više turističkih djelatnika cijepi, a tijekom sezone u nekoliko navrata organizirano je cijepljenje kako domaćih, tako i posjetitelja. Također, osigurana su dva punkta za testiranje u samom gradu Pagu te jedan na području kampa u Šimunima.

-Inače, naše područje je orijentirano na obiteljski turizam i mogu reći da smo zadovoljni kako je prošla ova godina s obzirom na sve opasnosti od COVID-a 19. Ono što nam je nedostajalo jesu odvijanja naših tradicionalnih manifestacija koje nismo mogli održati s obzirom da se priređuju u prostoru gdje je nemoguće organizirati kontrolu, pa smo tako ovog ljeta dali prioritet projektu Pag Outdoor Summer koji se pokazao zaista izvrsnim. Turistička zajednica Grada Paga organizirala je besplatne licencirane vodiče u nekoliko aktivnosti: hikingu, biciklizmu, nordijskom hodanju, kajakingu i SUP-u tijekom srpnja i kolovoza što je naišlo na izuzetno veliki odaziv naših posjetitelja. Valja naglasiti da smo na pojedinim turama imali od 30, pa do čak 80 posjetitelja. Najveći hit je svakako Druga strana Mjeseca – tri hiking staze koje je TZ Grada Paga trasirala i označila Sv. Jure, Zaton Mikula. Posebno su bile zanimljive Noći punog Mjeseca gdje su naši gosti bili zaista oduševljeni krajolikom, vođenjem, organizacijom, atmosferom i cjelokupnim doživljajem. Ovo nam je pravi pokazatelj što ćemo planirati za iduću godinu, a već sada imamo nove ideje- najavljuje direktorica TZ-a.

Prema tradiciji, početkom kolovoza održan je PagArtFestival paških umjetnika Lovre i Nine Pogorelić u sklopu kojeg je održano nekoliko koncerata ozbiljne glazbe i kazališna predstava. Tijekom cijelog ljeta u prostoru Kneževog dvora i crkve Sv. Jurja održavane su različite izložbe, a gosti su mogli bolje upoznati prekrasni Pag putem Galerije paške čipke, izložbe solarstva, Etno kuće KUD-a Družina. Imali su i Pogled u plavo s kojim su promovirali ronjenje, a također, krajem lipnja umjesto Međunarodnog festivala čipke organizirali su Dane paške čipke te su nadaleko poznati Paški karneval samo obilježili. Iskreno se, ističe Vesna Karavanić, nadaju i vjeruju da će slijedeće godine biti u mogućnosti organizirati ove i sve ostale manifestacije na radost sugrađana i brojnih posjetitelja. Ne smije se, napominju nam, zaboraviti i vrhunsku gastronomsku ponudu po kojoj je otok Pag nadaleko poznat, ali i projekt Pag na meniju, kojeg uspješno provodi Srednja škola Bartula Kašića u suradnji s partnerima.

Podsjetimo, kako je naša analiza  objavljenih podataka DZS-a o broju turističkih dolazaka i noćenja u 2020. pokazala da je među gradovima koji su se najbolje othrvali izazovima korona-godine u kojoj su sve turističke destinacije zabilježile velike minuse i Grad Pag. Sa 63.222 turista i 478.796 ostvarenih noćenja Pag je u samom vrhu, u Top 5, kad se gledaju ostvarene brojke na 1.000 stanovnika (zanimljivo da je tu uvjerljiv lider isto tako grad s otoka Paga, susjedna Novalja).

Grad Pag je u suradnji s nadležnim institucijama i tvrtkama od početka pandemije provodio mjere i preporuke Stožera civilne zaštite RH te su prošle i ove godine na području Grada imali vrlo mali broj pozitivnih i zaraženih osoba. Bili su spremni i dobro organizirani pa je posljedica i dobar rezultat. U suradnji sa TZ fokusirali su se na razna događanja na otvorenom kroz Pag Outdoor Summer projekt, uredili su, označili i povećali broj biciklističkih i trail staza, organizirali brojna kulturna događanja poput izložbi i koncerata u skladu s epidemiološkim mjerama i limitiranim brojem posjetitelja…

Prije samog početka turističke sezone počeli su s uređenjem grada, plaža, sadnjom cvijeća i hortikulturnim uređenjem, opremili su i uredili brojna sportska igrališta kako bi se građani, turisti i posjetitelji mogli baviti sportskim aktivnostima, a naglasak je stavljen na Pag Outdoor Summer, kao zajednički projekt svih pet turističkih zajednica otoka Paga koje promoviraju aktivni turizam u nekoliko kategorija. Do kraja kolovoza posjetitelji otoka Paga mogli su uživati u prirodnim ljepotama i sportskim aktivnostima uz pratnju profesionalnih vodiča koji su ih besplatno povesti najzanimljivijim lokacijama duž kamenog otoka. Ono što je sigurno jest da posjetitelji otoka Paga imaju zaista velik i raznovrstan izbor aktivnosti. Notiraju naročito veliki broj zainteresiranih za hiking na stazama znanim kao Druga strana mjeseca. Prošli mjesec se s provođenjem projekta Pag Outdoor kojeg je sufinanciralo nadležno ministarstvo sa 150.000,00 kn u sklopu projekta udruženih turističkih zajednica upoznala i Državna tajnica Ministarstva turizma RH, Sandra Herman.

-Zaista sam oduševljena ovim programom jer to je ono što ministarstvo i traži od turističkih zajednica – stvaranje novog turističkog proizvoda. Pag je prepoznao mogućnosti ovog razvoja jer raspolaže s više nego atraktivnim područjem golog kamena, nestvarne prirode i fantastičnih pejzaža koji zaustavljaju dah. To se pokazalo kao pravi potez u ovo vrijeme COVID-a u kojem naši posjetitelji traže upravo ovakve sadržaje. Uživala sam u ovoj Noći punog mjeseca jer je riječ o pravom doživljaju za sve posjetitelje. Ministarstvo će i dalje podupirati ovakve atraktivne programe i sve pohvale TZ Grada Paga za provedbu ovakvog programa- rekla je tada državna tajnica Herman.

Državna tajnica je tom prilikom posjetila i Benediktinski samostan sv. Margarite gdje se upoznala s izvedbenim projektom uređenja samostana koji bi bio temelj razvoja vjerskog turizma za kojeg grad Pag ima izvanredne preduvjete i koji bi omogućio produženje turističke sezone, dogovoren je sastanak na ovu temu početkom rujna u Ministarstvu turizma kako bi se čim prije krenulo u osiguranje financijskih sredstava za realizaciju ovog projekta.

Nakon više nego uspješno odrađenih tura hikinga na Drugoj strani mjeseca sudionici Pag Summer Outdoora samoinicijativno su, uz potporu Čistoće Pag d.o.o. i Turističke zajednice Grada Paga odlučili prije tjedan-dva urediti Zaton, jednu od najljepših plaža na području grada i otoka Paga.

-Izuzetno smo zadovoljni brojkama i ostvarenim noćenjima što potvrđuje da su i naši posjetitelji zadovoljni jer imamo jako velik broj turista koji nam se svake godine vraćaju. Prepoznali su Pag kao sigurnu i mirnu destinaciju, pogodnu za obiteljski turizam i uživanje na predivnim plažama, brojnim kulturnim i sportskim sadržajima te vrhunskoj gastronomskoj ponudi. Imamo i vrlo bogatu tradicijsku i sakralnu baštinu, pa je jedan od naših ciljeva oživjeti i vjerski turizam koji će zasigurno produžiti turističku sezonu- otkrio nam je nedavno i Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga. (Pero Livajić)