Grad Pag, pokazala je naša najnovija analiza podataka Državnog zavoda za statistiku, nalazi se među 63 grada koji su usprkos negativnim trendovima na razini RH, zabilježili rast broja rođenih beba, a u samom je vrhu i po rastu broja rođenih beba u posljednje dvije godine, proizlazi iz brojki DZS-a…

U prošloj godini je tako u otočnom gradu soli svijet ugledalo 31 novorođenče, odnosno njih osam više nego u 2019. kada su se rodilo 23 bebe, što predstavlja rast od 34,8 posto, čime se Pag svrstao u Top 10, na visoko šesto mjesto nacionalnog poretka. Ispred su samo Buje, Kraljevica, Rovinj, Krk i Slatina.

Da u Gradu kontinuirano brinu o demografskoj obnovi potvrda su, uz statističku tablicu, mnoga priznanja, pa je Grad Pag prije tri godine u zajedničkom izboru portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos, zasluženo uzeo i naslov najboljeg grada u kategoriji -obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika. Ponio je i Povelju za demografiju u kategoriji malog grada.

Pag za djecu i mlade godišnje izdvaja preko pola milijuna kuna, založili su se i uz pomoć države i EU fondova, ostvarili jednosmjenski rad u osnovnoj školi čija zgrada se rekonstruira i kompletno energetski obnavlja, uređuju se dječja i sportska igrališta, a značajne su i naknade za novorođenčad. Tu su izdvajanja za školstvo, sufinanciranje prijevoza učenika, stipendiranje đaka i studenata, sufinanciranje produženog boravka u školi, nabave radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala. Pomažu i socijalno ugrožene obitelji, a imaju i naknade za obitelji s više djece u svrhu poticanja nataliteta…

Fokus u radu su odavno, uz gospodarstvo, usmjerili upravo na područja koja izravno utječu na kvalitetu života mladih obitelji – demografsku i obrazovnu politiku, kao i infrastrukturnu podršku – od sigurnog i kvalitetnog smještaja djece u vrtićima, do podrške osnovcima, srednjoškolcima i visokoškolcima.

Grad Pag se definitivno ističe jednim od izdašnijih naknada za novorođenčad. Za prvu bebu isplaćuju 5.000, za drugu 10.000, za treću 30.000, a za četvrto dijete i svako sljedeće čak 50.000 kuna. No, uz to, obitelji koje imaju petero djece od Grada do 18. godine djeteta primaju godišnju naknadu od 10.000 kuna! Izgradili su novi vrtić vrijedan 18 milijuna kuna koji može zbrinuti 120 djece uz visoke pedagoške mjere i standarde, sufinanciraju produženi boravak u školi i osiguravaju besplatan prijevoz svim učenicima, pa i srednjoškolcima koji svaki dan putuju u školu u Zadar. Dijele 30-40 stipendija od 300 kn za učenike do 600 kuna studentima. Uz projekt energetske obnove škole, Grad je u potpunosti financirao čitavu projektnu dokumentaciju za gradnju nove strukovne srednje škole za kuhare i konobare, za koju su ishodovali i građevinsku dozvolu i projekt prijavili na natječaj za EU sredstva. Cilj im je, kažu, osigurati ujednačene standarde i jednosmjensku nastavu u svim školama.  Uz to, s obzirom na to da je Pag poznat po svojoj čipki, koja je dobila i UNESCO-vu zaštitu, Grad financira čipkarsku školu kojom njeguju ovu staru tradiciju, a za što je, kažu, iskazan izuzetno veliki interes među mladima.

Sukladno Odluci gradonačelnika Grad Pag sufinancira nabavu radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala učenicima osnovne škole u školskoj godini prema popisu učenika kojeg dostavlja OŠ Jurja Dalmatinca i to učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u iznosu od 150 kuna po učeniku, a učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole u iznosu od po 250 kuna.

U zgradi spomenute Osnovne škole završeni su nedavno radovi na uređenju prostora na drugom katu i tako nakon četiri desetljeća konačno ostvareni uvjeti za rad škole u jednoj smjeni što je posebno važno za sve učenike od 1. do 4. razreda, njihovim učiteljima i roditeljima. Vrijednost projekta iznosila je 1.030.099,88 kn, kod čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo 70 posto, a Zadarska županija 30 posto sredstava. Izradu projektne dokumentacije financirao je Grad. Napravljena je rekonstrukcija kojom su dobivene dvije nove učionice, izmijenjene su elektro instalacije, uređeni podovi i zidovi, izmijenjena i unutarnja stolarija po najvišim postavkama pedagoškog standarda. Nakon uređenja krova i zamjene vanjske stolarije poboljšana je energetska učinkovitost škole te će se postići i znatna energetska ušteda. Uskoro u drugoj fazi, ide i nastavak uređenja zgrade, odnosno prvog kata za što će Vlada, preko resornog ministarstva, osigurati 500.000 kuna.

Kvalitetu života mladim generacijama otočana na zdrav i aktivan način u provođenju slobodnog vremena podižu pak i uređenim sportskim igralištima. Na Julovici su uređena dva pomoćna nogometna terena, postavljena je umjetna trava, novi golovi, zaštitna mreža i popratna oprema. Igralište se završetkom radova postavljanja rasvjete i reflektora može koristiti i u večernjim satima za potrebe priprema, treninga i utakmica NK Pag. I na području Mjesnog odbora Miškovići uređeno je sportsko igralište, u organizaciji Grada Paga postavljena je umjetna trava i stavljena zaštitna mreža.

Postavljaju se i sprave za vježbanje na otvorenom, uređena su i sportska igrališta u Vlašićima i Dinjiški, a Hrvatski nogometni savez je donirao travu i sudjelovao u uređenju sportskih igrališta na području Grada čime su djeca i mladi dobili opremljen i funkcionalan prostor za rekreaciju i druženja.

Grad Pag je uspješno završio postupak rješavanja imovinskopravnih odnosa na 10.600 m2 zemljišta na Lokunji na kojem se nekada nalazio klub i sportski centar Olympico, a na tom području planira se novi sportski centar kakvog Pag mora imati i koji će biti na raspolaganju svima koji se žele baviti sportom, prije svega mladima. Igrališta za tenis i nogomet namjeravaju se dodatno urediti, a zgrada će, nakon obnove, postati biciklistički centar gdje će se iznajmljivati bicikli. Sportski centar bit će i u funkciji turizma, posebno biciklizma, a turistima će biti na raspolaganju i drugi sadržaji, istaknuli su iz Grada.

Uredilo se i više dječjih igrališta, a niz nastavlja ono u Vodicama. Na tom području živi puno mladih obitelji, a sada u ljetnim mjesecima upravo na tom predjelu puno je turista s malom djecom. Nakon što su sredstvima iz gradskog proračuna uredili tri dječja igrališta u samom središtu grada, izabrali su taj dio naselja u kojemu trenutno nema niti jedno, čime i tu podižu kvalitetu života.

U iduće 4 godine zacrtali su organiziranje stručnog tima suradnika u odgoju i obrazovanju djece (logopeda, defektologa…), uređenje prizemlja OŠ Jurja Dalmatinca, izgradnju nove zgrade Srednje škole Bartula Kašića, uređenje područnih škola, kao i nastavak uređenja dječjih i sportskih igrališta…

– Demografskim mjerama nastojimo pomoći roditeljima i našim najmlađima, time osigurati preduvjeti za potrebiti demografski rast. Želimo da naš Grad bude ugodno mjesto za život koje će udobnošću i blagostanjem rezultirati većim brojem novorođene djece i biti privlačan novim stanovnicima. Obrazovanje djece i mladih, dakako, najisplativije je ulaganje u našu budućnosti, stoga smo dio sredstava izdvojili  za stipendiranje studenata, sufinanciranje nabave školskih knjiga i produženi boravak djece u školi, a učenicima srednjih škola sufinanciramo trošak javnog prijevoza. Smatramo da su mladi i obrazovani ljudi temelj našeg društva i zbog toga im želimo pomoći u njihovom daljnjem školovanju, potaknuti ih na još veće zalaganje, nagraditi njihov uloženi trud i uspješan rezultat– zaključio je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga. (Pero Livajić)