Na 5 lokacija u Pazinu jučer su postavljeni spremnici za sakupljanje otpadnih jestivih ulja, u koje će građani moći potpuno besplatno zbrinuti ulje koje je korišteno za kuhanje. Ulje iz friteze, ribljih konzervi, i sl. građani će moći zbrinuti tako da ulje najprije sakupe u plastičnu bocu koju tek onda ubacuju u spremnik za sakupljanje.

Spremnici su postavljeni u ulicama Jurja Dobrile 1, Dinka Trinajstića, Muntriljska 7, Zagrebačka ulica 2, te na odlagalištu otpada Jelenčići bb.

Pravilnim odlaganjem jestivih ulja rasterećuje se kanalizacija, kao i instalacije i cjevovodi u domaćinstvu, a prikupljeno otpadno jestivo ulje za kuhanje održiva je sirovina za proizvodnju BioDiesela i tako pridonosi smanjenju emisije CO2, navode iz komunalnog Odjela Grada Pazina.

Dopušteno je odlagati korišteno ulje za kuhanje te pokvareno ulje kojem je istekao rok trajanja, dok, s druge strane, nije dopušteno odlagati motorno ulje, otpadno ulje i maziva, majonezu, umake i maslac, mast i sl. te ostale tekućine, otpad i kemikalije.
Ova hvalevrijedna inicijativa omogućena je Sporazumom o poslovnoj suradnji između Grada Pazina i tvrtke Bio-goriva d.o.o. koja djeluje još od 2008. godine, a čija je osnovna djelatnost sakupljanje otpadnih jestivih ulja za koju posjeduju i ISCC Certifikat. (Grad Pazin)