Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i direktor tvrtke Karma Agro d.o.o. (Capitel Group) Arvind Kapur iz Indije potpisali su Memorandum o razumijevanju za omogućavanje suradnje na području poduzetništva. Cilj Memoranduma je privlačenje investicija i poticanje ruralnog razvoja na području grada Petrinje. Indijski poduzetnik Arvind Kapur planira na području grada Petrinje pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju dugogodišnjih nasada lijeske, oraha i kestena. Parcele koje su već obišli nalaze se u Gornjoj i Donjoj Bačugi, Šušnjaru i Jošavici.

Gradonačelnik Dumbović izrazio je nadu da ovaj Memorandum bude polazišna točka kako bi sve prirodne prednosti koje Petrinja ima napokon došle do izražaja. Istaknuo je da je Petrinja grad projekata, ali želi biti i grad proizvodnje, zbog čega za proizvodnja zanimanja ima i određene benefite misleći na sufinanciranje kamata za kredite poduzetnicima te oslobađanje od doprinosa za komunalne naknade.

– Ponekad se osjećamo napušteno i zapušteno i svaki signal koji dođe za moguću investiciju nama puno znači i daje nam jednu šansu. Imamo zemljišta najpogodnija za ekološku proizvodnju i mislim da je to i za Europsku uniju jedna šansa za investiranje. Šteta je što su neobrađena, ali dobro je što su spremna za ekološku proizvodnju. Grad je na dispoziciji, svaki poduzetnik koji dođe s ovakvim pismom namjere je dobrodošao, ali moramo vidjeti koje su prepreke, je li prepreka Grad, odjel, resorno ministarstvo ili županija što ta zemlja stoji neiskorištena – naglasio je gradonačelnik.

Gospodin Kapur je naglasio kako Indija ima populaciju od 1,4 milijardi ljudi od čega je čak 60 % u poljoprivrednoj djelatnosti te smatra da s obzirom na to može ponuditi novu tehnologiju i procese u poljoprivrednoj proizvodnji. Politika njegovog poduzeća je bliska suradnja s lokalnim poljoprivrednicima koji bi tako postali i dio napretka same tvrtke. Nada se da će i na nacionalnoj razini biti prepoznato koliki potencijal za ulaganje postoji u poljoprivredi. Ovaj poslovni plan gleda kao dugoročnu investiciju kojom kroz određeni period planira uložiti 50 milijuna eura. Ističe da svaka kuna koja se proizvede u poljoprivredi dovodi do 4 kune povećanja BDP-a. Plan je preradu i pakiranje isto tako smjestiti u Petrinji, a proizvode plasirati na tržištu Europske unije. Već se razgovaralo s velikim proizvođačima poput Ferrera, i drugih proizvođača u čokoladnoj industriji koji imaju potražnju za ovakvim proizvodima.

G. Kapur imao je inicijalno komunikaciju s Ministarstvom poljoprivrede i tajnikom Tugomirom Majdakom koji ga je uputio na razgovor s pojedinim gradonačelnicima, nakon čega je sa svojim suradnicima zaključio da je gradonačelnik Dumbović bio najuporniji u nastojanju da investicija ide u njegov kraj. (Grad Petrinja)