Pleternica će nakon Trga bećarca dobiti i Muzej bećarca. Službeno, to su dva odvojena projekta no, povezana su tematski – bećarcem – ali i građevinski, jer je sam prostor muzeja već izgrađen u sklopu uređenja Trga bećarca. Nalazi se ispod tribina i u zemlji ispod Trga.

Pažljiviji pratitelji pleterničkih projekata sjetit će se da je projekt budućeg muzeja već predstavljen. Bilo je to 13.siječnja u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici. Tada je, među ostalim, rečeno kako će se u jednom, manjem dijelu prostora ispod tribina nalaziti suvenirnica i kafić, a sam muzej uredit će se na dvije razine. Prvu razinu građani mogu vidjeti već sad kad idu kroz prolaz ispod tribina a glavni, veći dio muzeja  je podrumski prostor i nalazi se ispod cijelog objekta pod zemljom. Ukupna površina muzeja će biti 1400 četvornih metara.

Sredstva za uređenje ovog prostora, službenog naziva Interpretacijski centar – Muzej bećarca, namaknut će se kroz projekt „Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)” vrijednog 65,7 milijuna kuna a čiji je nositelj Grad Pakrac. Grad Pleternica i Javna ustanova Pleternica su partneri na tom projektu. Od navedenog iznosa 30 milijuna kuna namijenjeno je Muzeju bećarca.

– Važno je istaći kako projekt nije samo zgrada i opremanje zgrade već on obuhvaća i upravljačku i stratešku dokumentacija vezanu za upravljanje budućim Interpretacijskim centrom Muzej bećarca, kao i izvedbene projekte unutarnjeg uređenja i opremanja. Podsjećam da je zgrada u roh-bau izvedbi izgrađena u sklopu projekta Kulturna ruta bećarca i gange a sad je potrebno odraditi unutarnje uređenje, postaviti instalacije, podne obloge, pregradne zidove, unutarnju stolariju, sanitarnu opremu i sl. te u cijelosti opremiti prostor namještajem, informatičkom i multimedijalnom opremom. U sklopu opremanja izrađuju se i svi video, audio materijali, aplikacije, umjetničke instalacije, nabavljaju izlošci odnosno opremanje obuhvaća i sav rad muzeologa, stručnjaka etnologa i sl.). Nadalje, projekt obuhvaća i edukacije namijenjene dionicima u kulturi – zaposlenicima javne ustanove, ljudima koji se bave baštinom, poduzetnicima, turističkom sektoru i sl. Edukacije su bitne za razvoj turizma kao i za kvalitetno upravljanje destinacijom kao i programe za posjetitelje iz cijele Hrvatske – ovo je na neki način i određena vrsta kampanje kroz koju ćemo omogućiti posjetiteljima te nekim ciljnim skupinama besplatan prijevoz (a nekima i smještaj) u Pleternici i upoznati ih s našom turističkom ponudom. U projekt ulazi i nabava opreme za programe na otvorenom, promidžbeni materijali, web stranica i medijske kampanje kao i predstavljanje našeg grada na turističkim sajmovima. Na kraju tu je i uspostava rada Muzeja bećarca s financiranjem plaća djelatnika do lipnja 2023. godine – pojasnila je gradonačelnica Antonija Jozić.

Budući muzej će imati ulaznu zonu, zonu interpretacije, multifunkcionalnu zonu, uslužno-komercijalnu zonu i zonu za djelatnike a na tlocrtu se mogu iščitati zanimljivi natpisi: prostor za povremene izložbe, Mala kuća graševine, projekcijska dvorana, izložbena cjelina “Bećarski kalendar”…

– Bit će to jedinstveni muzej koji će baštinu interpretirati putem suvremenih multimedijalnih sadržaja. Dakle to nije onaj klasični muzej u kojem su staklene vitrine i iza njih izlošci već interaktivni muzej u kojem će posjetitelj audio, video materijalima, multimedijalnim sadržajima doživjeti bećarac u potpunosti. Posjetitelj će se moći upoznati s bećarom i bećarušom, njihovim životom, bećarcem kao napjevom kao i brojnim običajima kroz godinu. Naravno postoji i dio 18+ koji obuhvaća one „skupe“, „masne“ bećarce – dodala je A.Jozić.

Do kraja mjeseca ili najkasnije početkom studenog raspisat će se javni natječaji za izvođače radova i opremanje muzeja. Sve bi trebalo biti gotovo, a muzej otvoren, najkasnije za godinu dana. Za provedbu ovog projekta i upravljanje budućim muzejem bećarca Grad Pleternica je osnovao javnu ustanovu.

– Cilj nam je da u budućnosti, osim Muzejem bećarca, ustanova upravlja i Terra Panonicom, odnosno da taj dio odvojimo od poslovanja gradske uprave. Radi se o djelatnostima vezanim za prirodnu baštinu i kulturu te želimo kroz te projekte jačati našu ustanovu kako bi u budućnosti mogla samostalno nositi EU projekte. Obzirom da znamo smjernice EU za novo programsko razdoblje i financiranje projekata vidimo tu veliki potencijal za daljnji razvoj našeg grada. Ono što je također bitno reći je ovo: bećarac nije samo naš. Bećarac se izvodi diljem Slavonije, Baranje, Srijema, a u konačnici bećarac je i nematerijalna kulturna baština čovječanstva. Stoga će u našem muzeju biti prezentiran cijeli prostor na kojem se bećarac izvodi i u njemu će mjesto naći svi oni koji ga izvode. To nam omogućava koncept našeg muzeja kao jedinstvenog interaktivnog, multimedijalnog prostora – zaključila je gradonačelnica Jozić. (pozeskivodic.com)