Naša je analiza pokazala, na temelju podataka konsolidiranih proračuna, da je u 2018. godini po glavi stanovnika najviše za obrazovanje izdvojio Grad Poreč – 6.509,65 kuna, a ujedno je bio treći po rastu sredstava u odnosu na godinu prije, namijenjenih obrazovanju – 22.295.215 kuna. S izgrađenim dvjema školama, omogućena je jednosmjenska nastava. Za stipendije je osigurano 715.000 kuna. Nakon lani otvorenog područnog vrtića, jedan je otvoren i ove godine, a kreće gradnja i trećeg vrtića. 

Grad Poreč-Parenzo, kako nam kažu u Gradu,  za obrazovanje izdvaja 13,2 posto proračuna, a prije dvije godine, samostalno je, u stopostotnom iznosu, financirao gradnju dvije osnovne škole i pratećih sportskih dvorana, čime je omogućena jednosmjenska nastava za sve učenike.

‘Otvorenjem ovih škola ostvaren je dugoočekivani san da sva porečka djeca nastavu pohađaju u jednoj, jutarnjoj smjeni. To je standard koji želimo, jer tako povećavamo kvalitetu života u cijelosti ne samo za djecu i osoblje, nego i cijele obitelji koje sada imaju slobodna popodneva za igru i druženje. Osim toga, sportske dvorane pružaju mogućnost za vježbanje naših mladih sportaša rekreativaca i profesionalaca. Samo u izgradnju škola i njihovo opremanje Grad Poreč-Parenzo uložio je preko 70 milijuna kuna + PDV, kaže gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Ove je godine za obrazovanje planirano 39.961.652 kuna. U tri osnovne i jednu umjetničku školu planirano je uložiti oko 35,62 milijuna kuna, a 483,5 tisuće kuna u programe dviju srednjih škola, kojima je osnivač Županija, te 345,3 tisuća kuna za Institut za poljoprivredu i turizam, a 3,49 milijuna kuna za ostale potrebe u obrazovanju. Ovo potonje obuhvaća između ostalog, financiranje studenskih i učeničkih stipendija s iznosom od 715.000 kuna, sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola sa 245.000 kuna, te sufinanciranje produženog boravka, pomoćnika u nastavi, sufinanciranje kupnje udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovce u potrebi, programe eko škola i drugo.

Valja istaknuti i kako u Proračunu za 2019. godinu nisu bile uključene plaće zaposlenih u osnovnim školama koje se plaćaju sredstvima iz Državnog proračuna, dok su iste plaće uključene u Proračun Grada u 2020. godini i to s iznosom od 24 milijuna kuna, čime se povećao ukupan iznos izdvajanja za obrazovanje, kako u apsolutnom iznosu tako i u postotnom udjelu.

– Broj stanovnika u Poreču ubrzano raste, u proteklih par godina za čak 18%, pa nakon ulaganja u temeljnu infrastrukturu poput zaobilaznice ili odvodnje, trenutno značajna sredstva ulažemo u predškolski i školski odgoj. Nakon lani otvorenog područnog odjela dječjeg vrtića u Velom Maju, nedavno smo otvorili i područni odjel vrtića u Dračevcu, a u planu je uskoro početi s gradnjom i vrtića u Žbandaju, kaže gradonačelnik Peršurić. (L.K.)