Grad Poreč i ove godine uspješno nastavlja kampanju sadnje stabala koja je prije nekoliko godina diljem Hrvatske počela pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Osim što se od početka tjedna po mjesnim odborima priprema sadnja novih stabala, jutros je u samom centru grada, pokraj gradske tržnice na Velikom gradskom parkiralištu, u sat vremena podijeljeno više od 500 besplatnih sadnica građanima, po motom “Dođi po svoje drvo – Vieni a prendere il tuo albero“.

Zainteresirano je mnoštvo moglo birati između razni vrsta sadnica – stablo ili ukrasni grm raznih vrsta, veličine i oblika, od miksa voćaka – jabuka, šljiva, breskvi, badema, trešanja, kivija, lješnjaka, do listopadnih stabala – ukrasnih javora, platana, magnolija, zatim maslina raznih sorti, crnogorica – pinija, čempresa, tuja do ukrasnih grmova i penjačica – ruža, jasmina, pasiflore, lavande, ružmarina i drugih.

-Drago mi je što smo i ove godine realizirali tako jedan lijepi projekt, kojeg su naši građani rado prihvatili. Na taj način oplemenjujemo njihove okućnice i javne površine, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji se također pridružio današnjoj podjeli sadnica. – Sveukupno je kroz akciju do sada posađeno više od 3000 novih stabala, a kroz suradnju s vrtićima i školama, želimo stalno naglašavati važnost zelenih površina, rekao je Peršurić.

Do kraja tjedna, nastavlja se sadnja po mjesnim odborima. Naime, predstavnici gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav s predstavnicima porečkih mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mikrolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, ali bit će tu i manje zastupljenih vrsta, pa će tako među zasađenim stablima biti i pinije, smokve, hrastovi, murve, jabuke, magnolije, lovori, bademi, masline, klen, čempresi, javori i druge stablašice, te medonosno bilje i grmlje.

Sredstva za akciju kolektivne sadnje drveća na području Grada Poreča-Parenzo osigurana su u Proračunu Grada Poreča-Parenzo za 2023. godinu. Valja reći i da Poreč nastavlja biti predvodnik zelenih projekata u Istri, pa je tako ove godine uspješnom prijavom projekta osigurao sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu i sadnju preko dvije tisuće stabala i sadnica bilja te revitalizaciju lokvi od u iznosu od 159.693,60 eura, što predstavlja 80 % prihvatljivih troškova ukupnog ulaganja, dok je za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada osigurano dodatnih 30.800,00 eura. (Grad Poreč)