Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović predstavili su danas medijima novi EU projekt „Na istoj strani(ci)“, u sklopu kojeg će se, tijekom dvogodišnjeg razdoblja,  naći porečka djeca s poteškoćama u čitanju, mladi, korisnici Doma za starije i nemoćne, umirovljenici i starije osobe, invalidii korisnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici, kako bi se putem brojnih aktivnosti, kroz stotinjak radionica, književnih večeri i druženja u organizaciji porečkegradske knjižnice, čitanjem uključili u društvo i kulturna događanja. A Poreč napokon dobiva svoju pokretnu knjižnicu – bibliokombi koji će putovati do svih okolnih porečkih mjesta.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te su za njegovu realizaciju kroz sljedeće dvije godine odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 2.132.819,87 kn, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., Europske Unije iz europskog socijalnog fonda. 85% sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, 15% Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Velik je to i važan iskorak u kontinuiranom radu porečke knjižnice, čijim će se ostvarivanjem uvelike povećati utjecaj knjižnične djelatnosti na poboljšanje kvalitete života građana.

– Trudimo se povlačiti sredstva iz EU fondova kako bi rasteretili gradski proračun i u naš grad doveli tj. pokrenuli projekte koji će obogatiti ponudu i sadržaje za naše sugrađane svih generacija. Slobodno mogu reći da je naš grad zasigurno jedan od predvodnika po pitanju EU projekata u Istri – komentirao je gradonačelnik, napomenuvši kako djelatnici Gradske knjižnice, kao i brojni drugi ljudi u ovome gradu, svoj posao rade pošteno i samozatajno, a njihov rad jako utječe na to da živimo u kvalitetnom i ugodnom gradu.

Knjižnice su oduvijek mjesta koja mogu pružiti potporu i uvjete za pristup informacijama, obrazovanju i kulturi i onim korisnicima koji takve uvjete možda nemaju kod kuće. Naime, projekt je usmjeren na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti. Cilj projekta je osnaživanje kulture čitanja u Poreču, osobito kod djece i mladih te osoba starijih od 54 godine i osoba s invaliditetom, a koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti. Sredstvima će se financirati aktivnosti pripreme i provedbe participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju, rekla je ravnateljica i predstavila detalajn program, te posebno izdvojila nabavu električnog bibliokombija.

– Širenje knjižnične mreže osigurava dostupnost knjige u mjestima udaljenim od matične knjižnice. Tako je osmišljena aktivnost „Do knjige u papučama“ koja podrazumijeva redovitu dostavu knjiga do korisnika kojima knjiga nije nadohvat ruke. Nabavit će se električni bibliokombi, u vrijednosti od 1.280.478 kn sa svom opremom koja uključuje police za knjige, ormariće, pult, prijenosno računalo, knjižnu građu, a osigurana su sredstva i za vozača/icu i knjižničara/ku. Kombi će obilaziti mjesne odbore koji nisu u samom Poreču, a knjiga će biti dostavljena i na kućne pragove starijih i slabo pokretnih korisnika. Knjižničar/ka bit će na raspolaganju starijem stanovništvu za informacijske usluge, ali i tehničke, kao što je kopiranje i sl., a bit će dostupne i usluge namijenjene djeci, od posudbe do građe do organizacije radionica. Bibliokombi će biti dostupan korisnicima u porečkim MO Varvari, Žbandaj, Baderna, Nova Vas, Červar i Fuškulin, a koje će obilaziti jednom u dva tjedna. Osim toga usluga će također biti omogućena i štićenicima Doma za starije jednom u dva tjedna. Izradit će se dvotjedni plan rada bibliokombija koji će korisnicima biti dostupan na stranicama Gradske knjižnice Poreč. Cilj ovoga projekta prvenstveno je provođenje aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija, čime se podiže javna svijest o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju pripadnika ranjivih skupina, kojima je pristup knjizi umanjen i otežan i pristupno i zbog zdravstvenih poteškoća.

Prijavitelj projekta je Gradska knjižnica Poreč koja tijekom godine provedbom brojnih aktivnosti promovira knjigu i čitanje. U okviru bogate kulturno-edukativne i animacijske djelatnosti Knjižnice realiziraju se tradicionalne manifestacije uz niz predstavljanja novih knjiga, raznih stručnih predavanja i kreativnih radionica i igraonica za djecu. Knjižnica od srca zahvaljuje Gradu Poreču, partneru u projektu, koji ima značajno iskustvo u pripremi i provedbi raznih nacionalnih i EU projekata, a tijekom posljednjih nekoliko godina uspješno je proveo i aplicirao niz projekata od infrastrukturnog značaja i društveno-socijalne važnosti. Grad ima sve potrebne resurse da prati provedbu projektnih aktivnosti s obzirom na prethodno iskustvo i kapacitete. Podršku projektu pružat će UO za društvene djelatnosti, administrativno će projekt pratiti UO za opću upravo i gospodarstvo Odsjek za gospodarstvo i EU fondove, podršku u nabavi potrebne opreme pružit će gradski Odsjek za javnu nabavu, dok će promotivne aktivnosti pratiti Odsjek za stručne poslove gradskih tijela.

Porečka knjižnica kontinuiranim radom neumorno promiče pisanu riječ i doživotno učenje, a u centar zbivanja stavlja korisnika i njegove kulturne potrebe. Ovim projektnim aktivnostima sustavno će se raditi na razvijanju čitalačke pismenosti različitih dobnih i ranjivih skupina te stvaranju preduvjeta za njihov cjeloviti osobni razvoj, podizanje stupnja obrazovanja, proširenje kompetencija te ravnopravno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu zajednice. (Grad Poreč)