Radovi na rekonstrukciji i dogradnji Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi koji su započeli u svibnju prošle godine, trebali bi biti završeni ovog proljeća.

Uz radove koji se izvode na glavnoj zgradi, Gradska knjižnica i čitaonica Požega od svibnja prošle godine radi u privremenom prostoru udaljenom pedesetak metara od stare zgrade, na adresi Antuna Kanižlića 1.

– Drago mi što smo krenuli u završetak projekta koji je počeo davne 2006. godine i do ovih radova koštao oko 16 milijuna kuna. Predugo i preskupo, ali nužno je završiti tu priču. Uz pomoć Ministarstva kulture, uložili smo značajna dodatna sredstva, oko 7,5 milijuna kuna, kako bi, uz novi dograđeni dio, ostvarili novi život knjižnice i u starom dijelu. Jer naši građani, korisnici i ljubitelji čitanja navikli su upravo na taj prostor, a s uređenjem će dobiti mogućnost za još kvalitetnije korištenje usluga knjižnice. Nadamo se naravno, vrlo brzom otvorenju knjižnice u punom obimu, za potpuni korisnički užitak – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić prilikom obilaska radova.

Stara i nova zgrada knjižnice bit će tako jedinstven spoj tradicije i suvremenosti, uz ugodne prostore i odjele, galeriju, kutke za odmor i druženje, javne priredbe i edukacije. Prostor osmišljen i prilagođen suvremenim zahtjevima korisnika.

Ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo smatra da knjižnice nisu samo prostori gdje se čuvaju knjige, već i više od toga.

– Ono što je jasno jest da knjižnice više nisu skladišta knjiga. Moderne knjižnice koje se sada opremaju, rade i osmišljavaju, uz primarnu uslugu distribucije knjiga, javni su prostori, javni servisi za boravak i druženje građana i korisnika. U tom smjeru razmišljamo i mi – ponuditi Požegi prostor u kojem će se ne samo moći dobiti knjiga već i ugodno boraviti, prostor u kojem je poželjno biti i družiti se.

Knjižnica radi ponedjeljakom, srijedom i petkom od 8,00 do 15,00 sati, utorkom i četvrtkom od 12,00 do 19,00 sati. (Grad Požega)