Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Grad Pregrada temeljem rezultata ponovno se našao se među jedinicama lokalne samouprave s najvišom razinom transparentnosti proračuna po broju objavljenih dokumenata te dobio ocjenu 5. Osim Grada Pregrade, u KZŽ najvišu razinu transparentnosti imaju i gradovi Krapina, Klanjec, Oroslavje, Zlatar i Zabok, dok je Donja Stubica ocijenjena četvorkom. Od općina, peticu su dobile Bedekovčina, Budinščina, Desinić, Đurmanec, Hrašćina, Hum na Sutli, Kumrovec, Lobor, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Radoboj, Stubičke Toplice, Tuhelj i Zlatar Bistrica. Četvorkom su ocijenjeni Gornja Stubica, Jesenje, Konjščina, Krapinske Toplice, Novi Golubovec i Sveti Križ Začretje, dok je trojku dobila Općina Zagorska Sela. Ocjenu dva dobile su općine Petrovsko i Veliko Trgovišće, dok je samo jedna općina dobila jedinicu – Kraljevec na Sutli.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Naravno, sama objava dokumenata, ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje  građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2019. – travanj 2020. (Grad Pregrada)