H-objekt bivše tvornice Benčić, prva je zgrada u tom kompleksu, u kojoj je useljena jedna gradska kulturna institucija – Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Time je ujedno započeo i proces transformacije Benčića u riječki kvart kulture.

U nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima su bili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predstavnici Vlade RH, ministar turizma Gari Capelli i  državni tajnik Ministarstva kulture, Krešimir Partl, svečano je otvoren novouređeni prostor  Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, smješten u H-objektu bivše tvornice Benčić.

Riječ je o objektu koji je izvorno izgrađen za potrebe tvorničkog pogona tvornice duhana 90-ih godina 19. stoljeća. Dio koji je dograđen između krila zgrade, uz Krešimirovu ulicu, nastao je 30-ih godina 20. stoljeća. Izvorna namjena zgrade bila je industrijska.

U prvoj fazi uređenja, koja je završena u srpnju, prema projektu arhitekta Dinka Peračića, prostor je minimalistički uređen kako bi zadovoljavao uvjete za redovnu djelatnost Muzeja. Vrijednost izvedenih radova iznosila je 6.793.820,63 kn, a uređenje je financirano sredstvima Proračuna Grada Rijeke.

Kako je pojasnio arhitekt Peračić, Muzej će se dalje razvijati u fazama, na način da će svaka daljnja intervencija u neuređeni dio zgrade postati dio nove cjeline. Napravljeni su i svi nužni sigurnosni i tehnički sustavi koji omogućuju suvremeno korištenje i razvoj muzejskih aktivnosti.

Prvom fazom uređenja u funkciju je stavljen dio prizemlja i prvi kat. Radovi koji su napravljeni primarno se odnose na uređenje unutrašnjeg prostora za funkcioniranje galerijske djelatnosti. Ukupna površina uređenog prostora je 1550 m².

Puna funkcionalnost muzeja sa svim potrebnim sadržajima planira se realizirati u drugoj etapi u kojoj se računa na proširenje Muzeja na ostatak prostora u prizemlju i dvije gornje etaže.

Jedna od vrijednosti izložbenog prostora je zadržavanje podova i izvornom obliku, uz minimalne popravke, što zajedno s nosivim stupovima, prostoru istovremeno daje suvremenu notu i patinu.
Ulazni hol u južnom dijelu prizemlja ujedno je i dnevni boravak, mjesto za zadržavanje s info pultom koji bi trebao funkcionirati kao prostor za manja događanja, ali primarno kao orijentacijski prostor koji posjetitelje usmjerava prema izložbama i edukacijskim sadržajima.
Na katu je organiziran izložbeni prostor koji ima direktan pristup stubištima, odvojeno za osoblje i za posjetitelje.

Pristup za osobe smanjene pokretljivosti za sada je osiguran samo u prizemlje. Pristup sadržajima na katu bit će napravljen s vanjske strane, uz istočno pročelje, podiznom platformom, a kao privremeno rješenje postavljena je gusjenica na glavnom stubištu zgrade.

Muzej svoja vrata publici otvara večeras izložbom  “Retrospektiva – Tomislav Gotovac Anticipator kriza – kuda idemo ne pitajte”, koja se otvara u 20.00 sati i ostaje otvorena do 26. studenog 2017.

Izložba je postavljena u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac iz Zagreba, a kustosice izložbe su Ksenija Orelj i Nataša Šuković.

Otvorenju muzeja nazočili su: Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, Slaven Tolj, ravnatelj MMSU, Gari Cappelli, ministar turizma, Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture, Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine, Ivan Šarar, pročelnik OGU za kulturu Grada Rijeke, Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Ksenija Orelj, kustosica MMSU i retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca Nataša Šuković, kustosica MMSU i retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca te Dinko Peračić, arhitekt prema čijem je projektu formiran prostor MMSU-a u H-objektu.
Među uzvanicima su bili bivši ravnatelji MMSU, kolege iz muzejske struke iz cijele Hrvatske, predstavnici konzulata, te brojni kulturni djelatnici.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke kazao je kako Rijeka ovime dobiva novi art kvart. „Nakon desetljeća kontroverzi, izmjena planova, sumnji u uspješnost tog projekta, odlučili smo da ne čekamo još godinu-dvije kako bi eventualno došli do nekih sredstava iz drugih fondova. Prvu fazu uređenja H – objekta, kojom su stvoreni uvjeti za odvijanje djelatnosti Muzeja, dovršili smo vlastitim sredstvima.u Vrijednost svih radova iznosila je gotovo 6,8 milijuna kuna, a H – objekt postao je tako i prva adresa jedne od brojnih riječkih kulturnih ustanova koje će se tijekom narednih godina useliti u ovaj kompleks.(Grad Rijeka)