U Gradskoj vijećnici održan je prijem i svečano potpisivanje aneksa ugovora o povećanju plaća s pomoćnicima u nastavi zaposlenim u riječkim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Grad Rijeka je 2008. godine, prepoznajući važnost inkluzivnog obrazovanja, kao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj krenuo sa zapošljavanjem prvih šest pomoćnika u nastavi koji su bili financirani iz gradskog proračuna.

Najveći zamah u zapošljavanju pomoćnika u nastavi na razini cijele Hrvatske odvio se otvaranjem mogućnosti za povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda 2014./2015. školske godine.

Od tada pa sve do danas, broj pomoćnika kontinuirano raste te je danas u Rijeci pravo na pomoćnika/stručnog komunikacijskog posrednika osigurano svim učenicima kojima je takav oblik podrške potreban.

Tako je u ovoj, 2022./2023. školskoj godini, Grad Rijeka je osigurao ukupno 76 pomoćnika u nastavi koji rade sa 86 učenika s teškoćama.

S obzirom na to da je osiguravanje sredstava za ovu namjenu na razini lokalne odnosno regionalne samouprave, u različitim krajevima naše zemlje prisutan je čitav niz različitih modela zapošljavanja pomoćnika/stručnih komunikacijskih posrednika i osiguravanja sredstava za njihova materijalna prava.

Grad Rijeka je, uz još nekoliko hrvatskih gradova, unatoč nepostojanju zakonske obveze, osigurao dodatna sredstva u gradskom proračunu i od 1. siječnja 2023. godine povećao plaće pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. U tu je svrhu Grad Rijeka u proračunu osigurao ukupan iznos od 100.000,00 eura na godišnjoj razini, a pomoćnici u nastavi potpisali su anekse ugovora kojima im se od 1. siječnja 2023. godine povećavaju plaće.

Gradonačelnik Marko Filipović zahvalio se svim pomoćnicima u nastavni na njihovom trudu, entuzijazmu i svemu što ulažu kroz svoj rad, čineći život djece boljim i kvalitetnijim. Naglasio je kako je članstvo u Europskoj uniji i Europski socijalni fond pružili mnoge benefite, pa tako i sredstva za pomoćnike u nastavi, no, dodao je, to nije unutar potrebnih okvira. Stoga se zahvalio svim gradskim vijećnicima i vijećnicama koji su prihvatili amandmane vijećnika platforme Možemo! Nebojše Zeliča i Ive Davorije, a onda i Proračun Grada Rijeke za 2023. godinu i time osigurali dodatnih 100 tisuća eura na godišnjoj razini, točnije 100 eura bruto mjesečno za svakog pomoćnika u nastavi.

 

 

„Odgoj i obrazovanje je u fokusu naših politika koje provodimo na lokalnom nivou, a naravno da je ovo jedna od politika o kojoj se puno više mora raspravljati na nacionalnom nivou. Tu mislim ne samo na materijalna prava pomoćnika u nastavi, već i na odgojno-obrazovni proces u cjelini, jer jedinice lokalne samouprave, uključujući i Grad Rijeku, mogu učiniti ono što je u okvirima njihovih proračunskih sredstava, ali i svojih nadležnosti. Kao potpredsjednik Udruge gradova priključio sam se inicijativi da i ostali gradovi pokušaju u sklopu svojih mogućnosti regulirati na bolje vaša prava. Svjestan sam neujednačenosti prakse na razini Hrvatske i vjerujte mi da ću svoj mandat posvetiti da i u tom segmentu izjednačimo vaša prava u cijeloj zemlji. S ovog mjesta treba apelirati na nadležno ministarstvo da pokuša iznaći financijska sredstva za vaša materijalna prava, jer vi sa djecom radite svakodnevno i mislim da to svako društvo treba akceptirati i na jedan adekvatan način i vrednovati“, kazao je gradonačelnik Filipović. (Grad Rijeka)