Samoborsko Gradsko vijeće na 11. sjednici u ovom sazivu, održanoj u samoborskoj Gradskoj vijećnici, prihvatilo je druge izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Rebalansom je proračun uvećan za nešto više od 41 milijun kuna pa sada iznosi 386 milijuna kuna.

Glavni razlog povećanja je preneseni višak u iznosu od 29 milijuna kuna iz prošle godine, zatim osiguravanje sredstava vlastitog učešća i planiranja pomoći za projekte koje Grad Samobor prijavljuje na natječaje za ostvarivanje sredstava iz EU fondova ( izvanredno održavanje prometnice Falaščak – Galgovo sa sanacijom klizišta, rekonstrukcija mosta preko potoka Gradna koji spaja Mlinsku s Milakovićevom ulicom, izrada projekte dokumentacije i provedba mjera za zaštitu zgrade gradske uprave, ulaganje u Planinarski dom na Velikom Dolu).

Rebalansom proračuna osigurana su i sredstva za rekonstrukciju objekta u Langovoj ulici za potrebe školstva te za kupnju objekta u Langovoj ulici 31, zatim za izvanredno održavanje prometnica sukladno zahtjevima mjesne samouprave, za uređenje dječjih igrališta, za potrebe proširenja groblja u Otruševcu i nabavu uređaja za mjerenje pojedinačne količine odloženog miješanog komunalnog otpada u zajedničkim spremnicima.

Rebalansom proračuna osigurana su sredstva koja su potrebna zbog povećanja rashoda za zaposlene kod proračunskih korisnika koji se financiraju iz državnog proračuna za druge potrebe uslijed povećanja režijskih i drugih troškova.

Kako bi se povećao broj specijalističkih ordinacija u Domu zdravlja u Samoboru izmjenama i dopunama proračuna osigurana su i sredstva za rad pulmologa te za održavanje trudničkih tečajeva u Samoboru, jer po novome trudnice iz Samobora morale bi na te tečajeve ići u Zagreb.

Grad je rebalansom proračuna povećao i sredstva za pomoćnike u nastavi, koji će za svoj rad po satu umjesto 31 kune biti plaćeni 40 kuna.

Kako je naglasio pročelnik za finacije Željko Radovanić najizdašniji proračunski prihod od poreza na dohodak veći je, u odnosu na isto razdoblje lani, za 18 milijuna kuna, a što se tiče rashodovne strane proračuna najveći iznos u visini od 21 milijun kuna namijenjen je komunalnom odjelu, zatim preko 10 milijuna kuna Odjelu za gospodarstvo i razvoj te EU fondove te oko 7 milijuna kuna za potrebe u Odjelu za društvene djelatnosti.

Niti jedan od 8 pristiglih amandmana na rebalans proračuna nije prihvaćen. Tri su amandmana odbačena jer nisu u skladu s propisima, a ostali nisu dobili potporu potrebne većinu u Gradskom vijeću.

Najviše rasprave se povelo oko odbijanja amandmana nezavisne vijećnice Nike Fleiss kojim se traži povećanje sredstava za sport.

Gradonačelnica Petra Škrobot pojasnila je kako se na sastanku s predstavnicima Izvršnog odbora Samoborskog športskog saveza razgovaralo o potrebama sportaša i njihovih klubova te im je tada rečeno da povećanje troškova specificiraju i obrazlože. – To su učinili jedino u Rukometnom klubu Rudar – naglasila je gradonačelnica te rekla kako će za samoborski sport više sredstava biti osigurano rebalansom koji je planiran u rujnu, no do tada očekuje da svi jasno specificiraju svoje potrebe, izvijestili su iz Grada. (Grad Samobor)