U Pavučnjaku pored Područne škole Osnovne škole Mihaela Šiloboda svečano su otvoreni radovi na izgradnji dugoočekivanog dječjeg vrtića koji će biti područni objekt gradskog Dječjeg vrtića Grigor Vitez. Vrijednost radova je 4 milijuna i 200 tisuća kuna, a završeni bi trebali biti do rujna iduće godine. Izvođač radova je VM Gradanja.

U novom vrtiću bit će mjesta za dvije odgojne skupine i time će se riješiti dugogodišnji problem roditelja iz Pavučnjaka čija djeca sada pohađaju uglavnom privatne vrtiće u Klinča Selima, a mjesta će u novom vrtiću biti i za djecu iz Rakova Potoka, Petkovog Brega i Drežnika. Izgradnju vrtića inicirali su mještani Pavučnjaka i njihov mjesni odbor na čelu kojeg je danas Ivana Šolčić – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec izrazivši zadovoljstvo što je gradnja dugoočekivanog vrtića počela.

“Dugogodišnja ideja da Pavučnjak dobije vrtić konačno se iskristalizirala. Grad Samobor je Grad prijatelj djece i zato smo odlučili uložiti u izgradnju vrtića kako bi djeca iz Pavučnjaka imala iste mogućnosti kao i djeca u drugim sredinama. U ovaj će vrtić dolaziti i djeca iz obližnjeg Rakovog Potoka” – rekao je Željko Stanec te dodao kako je u obližnjem Rakovom Potoku u tijeku obnova Područne škole.

“Prilikom obilaska tih radova dogovoreno je i da se na parceli oko te škole, kada ta škola bude dio mreže škola Grada Samobora, napravi nešto korisno” – rekao je Željko Stanec te izrazio nadu da će izvođač radova posao završiti i prije ugovorenog roka od 12 mjeseci.

Predsjednica Mjesnog odbora Pavučnjak Ivana Šolčić pozdravila je sve okupljene te zahvalila Gradu Samoboru što je podržao inicijativu mještana i mjesnog odbora da se krene u izgradnju vrtića.

“Roditelji djece u Pavučnjaku godinama imaju problem s upisom djece u gradski vrtić u Galgovu zbog nedostatka prostora, pa roditelji djecu upisuju u privatne vrtiće što više košta, unatoč tome što Grad subvencionira smještaj djece i u tim vrtićima. Godinama smo ustrajali s našim zahtjevima prema Gradu, slali smo im popis djece koja imaju potrebu za upisom u vrtić, skupili smo 37-ero djece, a neki od njih su već školarci, sve se više djece rađa u Pavučnjaku, a pored toga doseljavaju nam se i mlade obitelji s djecom tako da je potreba za ovim vrtićem velika. U ovoj će vrtić dolaziti i djeca iz Petkovog Brega, Drežnika i Rakovog Potoka.

Ovo je velika investicija, najveća otkako živim u Pavučnjaku, a ovaj će projekt riješiti ne samo problem upisa djece u predškolsko obrazovanje već mu je cilj i popunjavanje Područne škole, koja je nekada imala puna dva razredna odjeljenja, prošle je godine imala troje učenika, a ove ih je godine sedmero. Nadam se da će se nastaviti i ulaganje u Područnu školu” – rekla je Ivana Šolčić te zahvalila svima koji su doprinijeli da se ova ideja realizira. Posebno je zahvalila ravnatelju OŠ Mihaela Šiloboda, Goranu Lesjaka, jer je škola ustupila dio svog zemljišta za gradnju vrtića te vodstvu Grada Samobora koji su odlučili financirati izgradnju vrtića.

Ravnateljica DV Grigor Vitez Sandra Ivanuš također je pozdravila sve okupljene naglasivši kako joj je izuzetno drago da će Pavučnjak dobiti vrtić koji će biti izgrađen prema najvišim pedagoškim, energetskim i ekološkim standardima, a moći će primiti dvije odgojne skupine tj. oko 48-ero mališana.

“Ovim projektom Grad Samobor pokazuje da brine o djeci te da uvažava potrebe svojih mještana kao i djece koja će sada dobiti priliku da odrastaju u jednom ovakvom objektu i adekvatnim uvjetima. Izgradnjom ovog vrtića najsretniji će biti roditelji s ovog područja koji godinama muku muče s upisima svoje djece u vrtić” – rekla je Sandra Ivanuš naglasivši da Grad Samobor opravdava svoj status Grada prijatelja djece, jer ovo je u njenom mandatu otvaranje drugog dječjeg vrtića.

Zadovoljstvo što će se konačno riješiti dugogodišnji problem vezan za upis djece iz Pavučnjaka u vrtić – iskazala je i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. “Ovo je vrlo važan projekt za čitav ovaj kraj, jer izgradnjom vrtića će opstati i Područna škola. Sva djeca koja budu pohađala vrtić u Pavučnjaku ići će u Područnu školu, jer djeca s ovog područja su gravitirala prema Klinča Selima pa su i upisivala tamošnju školu koja nije u mreži škola Grada Samobora. Sve su to razlozi zašto se krenulo u ovu investiciju vrijednu oko 5 milijuna kuna – rekla je Sanja Horvat Iveković.

Na današnjem svečanom otvorenju početka radova na izgradnji vrtića u Pavučnjaku uz spomenute predstavnike Grada, MO Pavučnjak, DV Grigor Vitez nazočili su i gradski pročelnici Marinko Džepina i Juro Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoič, ravnatelj OŠ Mihaela Šiloboda Goran Lesjak, predsjednik MO Rakov Potok Branimir Šiljak te predstavnici izvođača radova VM Gradnje, projektanta Blok A3 i tvrtki Opting i Energo inspekt koje će vršiti nadzor radova. (Grad Samobor/Radio Samobor)