Gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa svojim zamjenikom Danijelom Miletom primio je danas Luku Dubravicu, novog pročelnika Hrvatske Gorske službe spašavanja (HGSS) Stanice Šibenik i Blanku Lučić, njegovu prethodnicu na toj dužnosti.
Dubravica, inače gorski spašavatelj i aktivni planinar koji se također bavi speleologijom i skijanjem, a iza sebe ima respektabilne uspone na Matterhorn, Mont Blanc, Breithorn i mnoge druge alpske  vrhove, domaćine je upoznao s aktualnostima u Stanici Šibenik. Posebno se osvrnuo na stanje  gradilišta tzv. stare pošte u Rokićima, objekta kojega je grad Šibenik ugovorom ustupio na 15-godišnje korištenje šibenskim HGSS-ovcima.

– Predstoji nam završna faza uređenja i opremanje objekta u čiju su rekonstrukciju do sada uložena znatna sredstva. Za preostalih 400 tisuća kuna aplicirali smo na natječaj i čekamo povratne informacije, no u slučaju da ne uspijemo zatvoriti financijsku konstrukciju kroz interni natječaj HGSS-a ili europske fondove, nadamo se pomoći jedinica lokalne i regionalne samouprave, posebno grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te drugih općina i gradova. Naš godišnji proračun je skroman i iznosi 370 tisuća kuna te ne bi bio dostatan za završetak posla, a kada se uzmu u obzir druge redovne potrebe Stanice i njezinih članova za razvijanje djelatnosti HGSS-a, prije svega opreme i vozila, jasno je da samostalno ne možemo okončati projekt – kazao je, uz ostalo, Dubravica.

Da će grad Šibenik u okviru svojih mogućnosti i nadalje biti od pomoći šibenskoj stanici HGSS-a kako bi bila još operativnija i opremljenija rekao je na sastanku gradonačelnik Burić.

-Sretan sam što smo osigurali prostor za djelovanje jedne tako značajne službe i što će objekt u Rokićima od ruševine  postati prekrasna kamena zgrada u kojoj će se, nadam se vrlo skoro,  članovi HGSS-a svakodnevno sastajati i imati svoju stalnu adresu. S tim ciljem, grad Šibenik će svakako participirati u vašim potrebama – istaknuo je gradonačelnik.

Stanica Šibenik, kazano je u uredu gradonačelnika,  broji 50-ak dobrovoljnih članova među kojima su  instruktori gorskog spašavanja, instruktori specijalnosti Komisije HGSS-a, gorski spašavatelji,  spašavatelji,  pripravnici,  spašavatelji u pričuvi te počasni članovi. U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluju dva licencirana potražna K9 tim,  licencirani upravitelj bespilotnim letjelicama, a među članovima su i dva liječnika. Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći na neurbanim i  teško pristupačnim terenima. (Grad Šibenik)