Gradonačelnik Željko Burić u nazočnosti konzervatora Ive Šprljana obišao je danas u staroj šibenskoj gradskoj jezgri dvije adrese na kojima su, u sklopu programa STANADI (Starine naše divne), obnovljeni povijesni arhitektonski detalji. Riječ je o gotičkom portalu u Ulici Jurja Šižgorića te portalu i drvenim vratnicama na adresi Ulica 15. siječnja 1873.

-Grad Šibenik, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, više od dva desetljeća provodi obnovu arhitektonskih detalja na šibenskim  kulturnim dobrima kroz program STANADI. Kroz godine je očuvano i obnovljeno više od 45 dragocjenih detalja u povijesnoj jezgri grada kao što su portali, vratnice, dimnjaci, grbovi i slično. Zbog svojih potencijala i slojevitosti povijesna jezgra grada Šibenika jedna je od najljepših, a zahvaljujući ciljanim projektima gradske uprave i programu STANADI, i najočuvanijih cjelina takvog tipa. Svaki novoobnovljeni detalj doprinos je očuvanju baštine i prebogate šibenske povijesti- kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić. Gotički portal u Ulici Jurja Šižgorića jedan je od 20-ak takve vrste u Šibeniku, a konzervatorsko-restauratorske  radove izvela je zadarska tvrtka Travej. Istoj tvrtki povjereno je i čišćenje i konzervacija portala u Ulici 15. siječnja 1873., a na toj adresi obnovit će se i drvene vratnice baroknih stilskih karakteristika iz 18. stoljeća. Riječ je o jednima od 30-ak najstarijih drvenih vrata u Šibeniku. Radove na vratnicama izvest će restaurator majstor Božo Petretić.

-Gotički portal iznimno je zanimljiv element srednjovjekovne arhitekture grada Šibenika. Kapiteli su s uzdignutim listovima iznad kojih je tipična gotička profilacija. Ta je izvedba kapitela još ukočena i nema one vedrine i razigranosti koju je u izradu kapitela unio majstor Juraj Dalmatinac sredinom 15. stoljeća pa ovaj portal oprezno treba pripisati vremenu prije dolaska Jurja u Šibenik, a to je prva polovica 15. stoljeća. Sukladno šibenskoj heraldici grb može pripadati plemićkoj obitelji Draganić, u čijim se grbovima pojavljuje motiv orlovog krila koji pandžom pridržava konjsku glavu. Isti motiv je i na gotičkom grbu šibenske plemićke obitelji Mišić.

Naime, inicijali ZM na grbu našeg portala su naknadno uklesani, a mogli bi pripadati Ivanu Mišiću jer ime Ivan u povijesti Dalmacije često je zamjenjivano imenom Zuane. Inače portal pripada tipu dvorišnog portala tipične šibenske gotičke palače. Naime, kroz ovakve portale nije se direktno ulazilo u zgradu već najprije u dvorište u kojem se nalazilo kameno stubište koje je vodilo na reprezentativni kat palače koji je imao svečano ukrašeni salon za prijem i boravak plemićke obitelji- opisao je obnovljeni portal u Ulici Jurja Šižgorića konzervator Ivo Šprljan, ujedno i voditelj programa STANADI. Ovo je, inače,  47. projekt iz programa,  za koji je su gradskom proračunu osigurano 120 tisuća kuna. (Grad Šibenik)