U Šibeniku je održana središnja svečanost Spomendana Rujanskog rata. Komemoracija uz prigodni program  održana je  kod Spomenika  smrtno stradalim hrvatskim  braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu. Obljetnici je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je, uz predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položio zajednički vijenac.

Svijeće je zapalilo i izaslanstvo Šibensko- kninske županije predvođeno županom Goranom Paukom, izaslanstvo Grada Šibenika predvođeno gradonačelnikom Željkom Burićem, potom izaslanstvo Hrvatske vojske i mornarice, Policijske uprave Šibensko- kninske, predstavnici političkih stranaka te okupljeni građani.

Molitvu odrješenja za hrvatske vitezove koji su za Domovinu položili život predvodio je don Darko Poljak koji je ujedno blagoslovio i Spomen  križ postavljen uz Spomenik  smrtno stradalim braniteljima iz Domovinskog rata. Tom prigodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen križa na gradskom groblju Kvanj u znak sjećanja na sve stradale hrvatske branitelje, izvijestilin su iz Grada.

Podsjetimo i kako je na inicijativu braniteljskih udruga, a u sklopu obilježavanja 29. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, na Baldekinu postavljen i Spomen križ poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Križ i postolje s natpisom „Vi ste šibenska stina“ izradila je tvrtka Kamen Knin d.o.o., a postavljen je uz postojeće Spomen obilježje smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Vrijednost ugovornih radova iznosi 148.700, 00 kuna.

-S posebnim ponosom i zadovoljstvom Grad Šibenik je realizirao dugogodišnju želju braniteljskih udruga. Ovaj križ simbolizira veliku šibensku pobjedu nad srpskim agresorom u rujnu 1991. godine i bdije nad imenima svih stradalih šibenskih branitelja koji su položili svoje živote časno braneći svoju Domovinu. Također, nekoć je na Baldekinu i postojao križ koji je podignut u znak sjećanja na pobjedu Šibenčana nad osmanskom vojskom u rujnu 1647. Uklonjen je nakon Drugog svjetskog rata, no za taj dio grada u narodu se zadržao naziv Križ-  kazao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

Prije 29 godina, 22. rujna 1991. Radio Šibenik točno u podne izvijestio je kako je oslobođen Šibenski most. Sutradan, 23. rujna 1991. godine u 11 sati i 27 minuta označen je prestanak zračne opasnosti. (Grad Šibenik)