Idejno rješenje Spomen sobe Domovinskog rata Šibenik predstavljeno je danas u nazočnosti gradonačelnika Željka Burića predstavnicima braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Idejno rješenje izradili su projektanti Antonio Šunjerga i Franka Baranović, a prezentirao ga je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

-Realizacijom ovog projekta Grad Šibenik želi ispraviti dugogodišnju nepravdu, a to je da usprkos značajnoj ulozi Šibenika i njegovih hrabrih branitelja u Domovinskom ratu, nemamo spomen sobu koja obilježava slavne i ponosne dane rujna 1991. godine. Želja nam je ovogodišnju 30. obljetnicu Rujanskog rata obilježiti svečanim otvaranjem ove spomen sobe- istaknuo je Rakić.

Projekt likovnog postava i opremanja interijera spomen sobe Domovinskog rata Šibenik realizira se u objektu – prizemlju zgrade na Baldekinu.  U prostor dijela prizemlja zgrade koji je podijeljen u dvije zasebne jedinice bit će smještena spomen soba palih branitelja te drugi dio koji je namijenjen uredskim prostorijama udruga branitelja iz Domovinskog rata.

Zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće spomen sobe u svojoj arhitekturi ima nosive stupove koji su u obliku slova „V“ koje su projektanti odlučili iskoristiti kao dio postava, tj. snažnog prvog dojma kod prilaska spomen sobi. Stupovi, koji će prethodno biti sanirani i obojeni, bit će osvijetljeni s unutrašnje strane, naglašavajući „V“ kao simbol pobjede, kažu iz Grada.

Prema projektantskoj zamisli, u spomen sobi putem nove tehnologije te atraktivnih grafičkih i vizualnih efekata pokušat će se dostojno prikazati i odati počast palim braniteljima. Prostor će se sastojati od tri povezane cjeline: ulaznog djela, centralno-memorijalnog postava te projekcijsko-izložbenog prostora.

Predstavnici braniteljskih udruga izrazili su zadovoljstvo viđenim te su ponudili svu potrebnu pomoć u daljnjim radnjama. Grad Šibenik za ovu namjenu u  proračunu za 2021. godinu osigurao je iznos od 700 tisuća kuna, a očekuje se i podrška Ministarstva hrvatskih branitelja u realizaciji projekta. (Grad Šibenik)