Craft pivari Vedran i Luka Škugor iz šibenske pivovare “022” te Krume Ivanovski i Dimitar Jovanovski iz Skopja, vlasnici gypsy Pivovare „Hotch Potch“ sa sjedištem u Zagrebu zajedničkim su snagama proizveli pivo „Herz“ unikatno u svjetskim razmjerima!

I to ne samo po nazivu, već simbolici i povodu zbog kojega je plasirano na tržište, pivo je, naime, posvećeno prof. dr. Sašku Jovevu, makedonskom kardiokirurgu, predstojniku Univerzitetske klinike za državnu kardiokirurgiju u Skopju i njegovom liječničkom timu koji je 23. svibnja ove godine obavio prvu transplantaciju srca u Republici Sjevernoj Makedoniji. Kako je prof. Jovev po majci Sinevi Ilijaš – Šibenčanin, a po ocu Orceu Jovevu – Makedonac, pivari iz Šibenika i Skopja združili su se u želji da povodom tog povijesnog događaja kreiraju pivo kojim će potaknuti plemenitu misiju afirmacije donorstva u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Kazano je to na jutrošnjoj konferenciji za novinare koju su na Trgu pučkih kapetana u Šibeniku organizirali sami pivari zajedno s Udrugom Hrvatsko – makedonska tangenta iz Šibenika koja već godinama uspješno radi na razvoju i njegovanju prijateljskih i kulturnih veza Hrvatske i Makedonije. Svesrdnu potporu cijelom projektu dali su i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika sa svojim zamjenikom Paškom Rakićem, a događaju je prisustvovao i NJ. E. Nazif Djaferi, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj, Sašo Georgijevski, predsjednik Hrvatsko-makedonske tangente, članovi te Udruge, brojni građani, predstavnici medija, gradskih i županijskih institucija.

Sve ih je uvodno u pozdravio gradonačelnik Burić podsjetivši na to da je i sam s delegacijom grada Šibenika nedavno boravio u dojmljivom radnom i prijateljskom posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji gdje se u Skopju sastao s uglednim kardiokirurgom, akademikom Žanom Mitrevim.

– Jedna slučajna priča, susret s članovima Hrvatsko-makedonske tangente, novinarima i drugim uglednicima koje okuplja rezultirala je produbljenjem dugogodišnje povezanosti našeg grada i makedonskih prijatelja. Osobito mi je zadovoljstvo što je “Herz” pivo kao plod suradnje šibenske i skopske pivovare posvećeno prof. Jovevu i što je poduzetnički pothvat motiviran plemenitom idejom poticanja donorstva u Republici Sjevernoj Makedoniji. Želim im svaki uspjeh na poslovnom i humanitarnom planu te se radujem budućim projektima – rekao je, uz ostalo, Burić podsjetivši na podatak da je Hrvatska predvodnica u Europi, pa i u svijetu po doniranju organa, a u šibenskoj bolnici je napravljena prva ozbiljnija operacija srca još u 19. stoljeću.

Biranim riječima prisutnima se obratio i veleposlanik Djaferi prenijevši pozdrave Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije gradonačelniku Šibenika, pivarima i Hrvatsko-makedonskoj tangenti.

– Ovaj čin promicanja velikog djela na području kardiologije doista je impresivan. Počašćen sam što sam dio ovog događaja i zajedničke inicijative koja, osim što promiče gospodarsku suradnju dviju zemalja, nosi i stavlja u prvi plan jednu veliku poruku humanosti i vrijednosti ljudskog života. Ovim skupom pokazujemo da priče velikih dijela u medicini nemaju granice. Te se priče brzo šire-poruka humanosti od naše male Makedonije stigla je u našu prijateljsku Hrvatsku i u grad snova Šibenik. Stoga izražavam veliku zahvalnost glavnim akterima, predstavnicima dviju pivovara koji su grandioznom humanom činu djelu dali još jedan značaj kroz ekonomsku i poduzetničku suradnju-kazao je veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije.

Video linkom iz svoje klinike u Skopju u program se uključio i prof. dr. Saško Jovev zahvalivši organizatorima skupa u osobno i ime svog tima na entuzijazmu, motivaciji i inicijativi te plemenitom cilju. Prenio je svoje oduševljenje Šibenikom uz kojega je, kao je rekao, posebno emotivno vezan te svima koji doniranjem organa svojih najdražih u najtežim trenucima spašavaju druge živote. Vlasnicima pivovara, pak, poručio je kako ne sumnja da je pivo izvrsno i u odgovarajućim količinama zdravo i za srce i zdravlje općenito.

Na konferenciji je, inače, kazano kako su pivovare „022“ i Hotch Potch na ideju o suradnji pri kreiranju zajedničkog piva, koje će na poseban način povezati Hrvatsku i Makedoniju, došli početkom ove godine. Nakon vijesti o uspjehu prof. dr. Joveva i njegova tima, međutim, odlučeno je da plod njihove suradnje bude „Hertz“, prvo šibensko – makedonsko pivo koje će ujedno biti i doprinos u afirmaciji donorstva u Makedoniji, .

– „Herz“ je prvo spomen pivo u svijetu posvećeno nekom kardiokirurgu, njegovoj ekipi i transplantaciji srca. Lagano je, pitko i svježe, a razlikuje se od stila obiju pivovara. Riječ je o finom o Belgian Hoppy Witbieru, nježnog na nepcu, a profinjenog okusa i mirisa koje mu daje cvijet kamilice te ono tako nosi i poruku da je pivo kao napitak zdravo te da, dokazano, ako se u njemu primjereno uživa, čini dobro i srcu. Pivo je kreirano i skuhano u Šibeniku, a plod je kreativne suradnje dvaju stilom i pristupom craft pivu različitim pivovarama. Pivovara 022 afirmirala se svojim unikatnim pivama s pričom i to “1066.”, posvećeno prvom spomenu imena Šibenika u pisanim dokumentima, “83:82” posvećeno povijesnoj košarkaškoj utakmici Šibenka-Bosna i oduzimanju titule državnog prvaka KK Šibenka te “1646.”, posvećeno izgradnji šibenskih tvrđava. Riječ je o California Common, Golden Ale i Pale Ale stilovima. S druge strane, eksperimentalna gypsy Pivovara “Hotch Potch“, njeguje drukčije stilove i afirmirala se sa svojim prvim uratkom neobičnim Juicy Pale Ale pivom “Little Gnomes’ Hats”nakon čega su nastavili nadopunjavati hrvatsku craft scenu neobičnim pivskim uratcima dodavanjem voća, začina, eksperimentalnih hmeljeva i slično kako bi napravili nešto totalno drugačije. “Hotch Potch pivsku listu”, uz navedeni „Gnom“, čine „Bad Drummer“ Milk stout, „Sourovska“ Pastry Sour, „Mrs. Millers Passion“ fruit Neipa i „Hoppykumulus“ Hazy Ipa – kazali su Vedran i Luka Škugor te Krume Ivanovski.

Nakon prezentacije novog proizvoda šibenske Pivovare 022, gradonačelnik je sa svojim suradnicima posjetio i nekoliko lokalnih poduzetnika u gradskoj jezgri. S Danijelom Hrgom, koji se bavi dizajniranjem, izradom i prodajom nakita razgovarali su o problemima obrtnika zbog krize uzrokovane pandemijom. Deni je primjer obrtnika – umjetnika kakve želimo vidjeti u našoj gradskoj jezgri. Njegov rad i umjetnički doprinos ovaj grad čini posebnim. Razumijemo probleme s kojima se susreću naši poduzetnici. Ova je godina teška za sve, pa i za samu Gradsku upravu koja se suočava s manjkom prihoda. Zato nas veseli svaki uspjeh naših poduzetnika, bilo da se radi u borbi za preživljavanje Deni Designa, međunarodnom projektu Pivovare 022 kojem smo jutros svjedočili ili ostvarenju svjetskog renomea Pelegrinijeve Pupe, Grad će učiniti sve što je u okviru zakonskih i financijskih mogućnosti da podupre opstanak i razvoj naših poduzetnika i kreativaca. (Grad Šibenik)