Razvojni projekt Batižele predstavljen je u Zagrebu na šesnaestoj međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina, koju je uvodnim govorom otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

‘Grad Šibenik- novo razdoblje urbane regeneracije- dubinski pogled u Šibenik, Razvojni projekt Batižele’ – naziv je panela na kojem su inicijative i ulaganja u Šibeniku, s naglaskom na projekte realizirane putem EU fondova,  predstavili gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta. Na panelu su sudjelovali i Leon Žulj, ispred Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Susana Isabel, predstavnica ARUP-a i Henry Fletcher, iz EBRD-a.

– Šibenik se zadnjih godina navodi kao primjer grada koji je ostvario značajan iskorak u razvoju. Prije svega, ulažemo u razvoj gospodarstva koji je naš osnov, revitalizirali smo kulturnu baštinu koja je naša prepoznatljivost i udahnuli joj život, stvorili smo uvjete za razvoj turizma i snažno se zalažemo za razvoj visokog školstva u Šibeniku. Milijunski projekti koje smo realizirali, poput gradskog trga Poljana, Aglomeracije Šibenik, Centra Trokut, a koji su sliku našeg grada učinili bitno drugačijom, samo su uvod u ono što se treba dogoditi na prostoru nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura. Ta industrija je davno pala u zaborav i prošli smo težak i mukotrpan put  boreći se da ovaj  iznimno vrijedan prostor postane zalog za budući Šibenik. Danas smo tu, zajedno s našim partnerima, resornim ministarstvom, Europskom bankom za obnovu i razvoj te investitorima predstavljamo trenutno najvrijednije zemljište na Jadranu- rekao je gradonačelnik Burić. Podsjećamo, u prošloj godini Gradsko vijeće Grada Šibenika usvojilo  je Razvojnu strategiju – Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku te Akcijski plan i prioritet provedbe – Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku, koje je izradila tvrtka Arup & PartnersInternational Ltd., izabrana na temelju javnog natječaja koji je provela Europska banka za obnovu i razvoj.

– Urbana regeneracija područja poput Batižela zahtjeva  vremena, napora, hrabrosti i puno znanja. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti u projektu urbane regeneracije te da će to biti jedno od prelijepih mjesta od kojeg će lokalno stanovništvo imati koristi i zasigurno će staviti Šibenik na kartu Hrvatske kao jedan od najinovativnijih gradova“, rekao je Henry Fletcher, predstavnik EBRD-a. (Grad Šibenik/sibenski.slobodnadalmacija.hr)