U Šibeniku se zadnjih godina naveliko gradi. Zbog povećanja broja turista došlo je do potreba koje se prije nisu toliko osjetile. Tako se na području glavnog gradskog trga Poljana u listopadu prošle godine počelo s opsežnim radovima izgradnje podzemne garaže s tri etaže. Osim što ovim projektom u gradskoj upravi žele osuvremeniti glavni trg, njime žele riješiti i višegodišnji problem nedostatka parkirnih mjesta u samom centru Šibenika.

„Ovim projektom na ozbiljan način rješavamo problem prometa u mirovanju koji je jedan od vodećih infrastrukturnih problema u svim većim turističkim mjestima uz obalu, pa tako i u Šibeniku. Projektom Poljana omogućit ćemo da se na jednostavan i siguran način, relativno brzo parkira, ali s druge strane ćemo ojačati dostupnost stare gradske jezgre kao spomenika kulture, ali i građanima i turistima približiti uslužne djelatnosti unutar jezgre. Tako valorizirat ćemo cjelokupnu ponudu i sadržaj u staroj gradskoj jezgri.“, rekao je gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić.

Garaža će imati kapacitet od 256 parkirnih mjesta od čega su četiri s punionicom za električna vozila. Iz Grada ističu da je gradnja podzemne garaže iznimno zahtjevan posao zbog čega se trebalo pristupiti ozbiljnim prometnim istraživanjima koje je Grad Šibenik proveo sudjelovanjem u različitim europskim projektima.

„Kroz podzemnu garažu građanima ćemo vratiti formu centra grada tako što im vraćamo centralni gradski trg. Bit će onakav kakav Šibenik zaslužuje, moderan i upečatljiv, s uređenim i pomno osmišljenim pristupima sa svih strana.“, naglasio je gradonačelnik.

Na novouređenom trgu trebala bi se postaviti atrakcija kakvu Šibenik dosad nije imao – fontanu koja će pokazivati koliko je sati.

„Fontana će zapravo tvoriti takozvani vodeni sat. Vodeni topovi će pokazivati koliko je sati. Mi smo baš htjeli da na trgu bude nešto atraktivno, nešto drugačije, nešto što dosad nije bilo viđeno. Visina mlaznica vodenih topova će se automatski podešavati prema vanjskim utjecajima i Šibenik će zaista dobiti još jednu atrakciju.“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Ukupna vrijednost svih radova na projektu jest 50 milijuna kuna, što uključuje izgradnju podzemne garaže, uređenje trga Poljana, okoliša šibenske knjižnice, zamjenu semafora, rekonstrukciju prometnice te nogostupa.

„Prezadovoljni smo izvođačem radova i ozbiljnošću kojom se prihvatio posla. Poljana je školski primjer idealnog gradilišta, pa me ne čudi što oko ograde unutar koje se odvijaju radovi svakodnevno možemo vidjeti građane kojima je i samima drago što mogu svjedočiti predanosti i pedantnosti izvođača.“, ističe Mileta.

Radovi bi trebali biti privedeni kraju do početka ljeta iduće godine. (P.B.)