Proteklog vikenda, u petak i subotu, 5. i 6. srpnja 2024. godine, sinjski Hipodrom bio je domaćin prvog craft beer festivala u Sinju – “Only Hops and Horses”. Ovaj jedinstveni događaj, organizirala je Udruga dalmatinskih pivara, a festival je privukao mnoštvo ljubitelja zanatskih piva i dobre zabave te nadmašio sva očekivanja već u svom prvom izdanju.

Sinj, već poznat kao gastronomski raj koji turistima može ponuditi ukusnu domaću hranu i vrhunsku kapljicu vina, svoju priču upotpunjuje fantastičnom glazbom domaćih glazbenih snaga. Svoju poziciju Sinj učvršćuje dobrom ponudom zanatskih piva koja, posljednjih godina, kroz niz sinjskih festivala kao što su Kamičak etno Fest, Gljevstok i SARS, dobivaju sve značajnije mjesto kod šire publike…

Popularizaciji piva u sinjskom kraju svakako je doprinijela i Sinjska pivovara, čije je pivo Edek odmah nakon promocije osvojilo nepca Sinjana. Riječ je o pivu u stilu California, blage gorčine s izraženim sladnim notama karamele i meda. Dobri poznavatelji piva imaju samo riječi pohvale za Edeka koji se nenametljivo ušuljao prije nekoliko godina na Kamičak Etno festival, zaintrigirao sinjska grla i nestao, a na prozoru stare Palacine danima je stajao natpis napisan markerom – “NEMA VIŠE EDEKA!” Kad tome pridodamo kako je Edek zarobljeni turski konj, simbol pobjede Sinjana nad osmanlijskom vojskom i u alkarskoj povorci jedna od značajnijih figura, onda sa sigurnošću možemo reći da pivo tradicionalno ima značaj za Sinjane te kako će Beer Festival u Sinju svakako zaživjeti.

Prvi festival posjetilo je nekoliko stotina posjetitelja, ne samo iz Sinja, već i iz cijele Dalmacije. Uz bogatu ponudu zanatskih piva, posjetitelji su mogli uživati i u izvrsnoj hrani koju su pripremali “Domaći uštipak Barba Edo” i fast food “Kod Ante”… (Grad Sinj)