U petak je svoja vrata studentima otvorio obnovljeni studentski dom „Bruno Bušić“ na Spinutu.

U atriju studentskog doma prigodno obraćanje pripalo je i resornom ministru znanosti i obrazovanja te izaslaniku predsjednika Vlade RH Radovanu Fuchsu.  Kako je rekao, ulaganje u znanje i s gospodarskog aspekta je – naisplatljivije. Takvo ulaganje, nastavio je Fuch, od golemog je značaja za hrvatsko društvo  u cjelini, jer osigurava napredak i razvoj, kako pojedinca, tako i sredine u kojoj se djeluje i radi.- Po tom pitanju, u Splitu svjedočimo o doista velikim iskoracima i na tome iskreno čestitam – kazao je ministar Fuchs.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić poručio je, među ostalim, kako je sintagma „razvoj i samo razvoj“ jedini put gospodarskog i znanstvenog napretka Hrvatske.

Ravnatelj Studentskog centra Ivan Žižić podsjetio je kako rekonstruirani dom sada raspolaže sa 174 sobe koje mogu udobno smjestiti 465 studenata. Na raspolaganju je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih, kao i četiri jednokrevetne koje su prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivošću. Ukupna vrijednost cijele investicije iznosi 62 milijuna kuna, od čega je 32,5 milijuna iz europskih fondova, 7,4 milijuna kuna uložio je Fond za zaštitu okoliša, 17,4 milijuna iznosi udio je Ministarstva znanosti, a 4,5 milijuna kuna je iz “blagajne” Studentskog centra.

Uslijedio je i obilazak obližnjeg Tehnološkog parka splitskog Sveučilišta koji je također svečano otvoren. Budući Inkubator za visoke tehnologije ukupne je vrijednosti 20 milijuna kuna, a od čega je 99,16 posto sufinancirano bespovratnim EU sredstvima, što iznosi 19.831.733,13 kuna. Projekt je realiziran u sklopu provedbe EU projekta „Razvoj inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu“. Inkubator se prostire na površini većoj od 2500 metara četvornih. Raspolaže s 26 novih modularnih ureda, coworking prostora s 45 radnih mjesta, tri ureda za poduzetničke potporne institucije, ured za akcelerator program, hardware laboratorij s mnoštvom opreme, devet prostorija za sastanke, četiri kuhinje, pet društvenih prostorija, prostor za rekreaciju i tri konferencijske dvorane. Osim toga, planirano je otvaranje 140 novih radnih mjesta za mlade start-upove, iz visokih IT i drugih tehnologija.

Kako je još prošle godine u svibnju na otvaranju radova istaknuo splitski gradonačelnik Krstulović Opara, Tehnološki park na Spinutu prva je stepenica, a budući Tehnološki centar na Dračevcu bit će druga stepenica novog, suvremenog razvoja Splita. (Grad Split)