Osobama s invaliditetom konačno će biti lakše dostupni svi sportski sadržaji i događaji u velikoj sportskoj dvorani na Gripama i u Parku mladeži. Ovih su dana okončani radovi na ugradnji dizala za osobe s invaliditetom u ŠC Gripe, a sada slijedi i tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole. Dizalo se nalazi kod glavnog ulaza u ŠC Gripe, Grad Split je za njega dokumentaciju pripremio u 2018. godini, kako bi ga, zajedno s pristupnom rampom za osobe s invaliditetom na Parku mladeži, mogao prijaviti za financiranje sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Mijo Bakić, predsjednik Športskog Saveza invalida Grada Splita ne krije zadovoljstvo ovim infrastrukturnim zahvatima. – Po prvi puta u povijesti postojanja dvorane na Gripama i Parka mladeži osiguran je nesmetan pristup osoba s invaliditetom sadržajima tih objekata. Malo je reći da je za nas to povijesni iskorak. Doista hvala svima koji su dali svoj obol – kazao je predsjednik Bakić.

A Športski savez invalida u partnerstvu s Gradom Splitom i Javnom ustanovom Športski objekti osmislio je i prijavio projekt „Paraolimpijska škola za mlade osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju kroz šport“ na poziv Europskog socijalnog fonda. Projektom je obuhvaćena nabava sportske opreme i rekvizita te osiguravanje sredstava za stručni rad za uključivanje osoba s invaliditetom u sport s ciljem socijalne inkluzije. Projekt je predvidio i infrastrukturne aktivnosti, čijom bi se realizacijom uklonile fizičke barijere i omogućilo osobama s invaliditetom nesmetano korištenje sportskih objekata na ŠC Gripe i ŠC Park mladeži. Aplicirajući na Javni poziv Europskog socijalnog fonda „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“, u ožujku prošle godine sklopljen je ugovor za sufinanciranje projekta „Paraolimpijska škola za mlade osobe s invaliditetom“ u vrijednosti od 1.489.805 kuna. Projekt je prihvaćen te su odobrena sredstva od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Voditelj Odsjeka za sport Grada Splita Igor Maretić naveo je kako je u ovaj projekt već uključeno više od sto osoba s invaliditetom u sportske i rekreativne aktivnosti i to u pet različitih sportova uz stručno vodstvo trenera: – Pribavljena je i nužno potrebna sportska oprema za trenažni proces i sportska natjecanja, koja će se koristiti i nakon završetka projekta. Na takav su se način poboljšali uvjeti za bavljenje sportom za osobe s invaliditetom i smanjili rizici od socijalne isključenosti. Ugradnjom dizala na ŠC Gripe i pristupne rampe na ŠC Park mladeži omogućuje se nesmetan pristup osobama s invaliditetom ovim objektima – kazao je voditelj Maretić naglasivši da kroz sportsku i rekreativnu aktivnost osobe s invaliditetom mogu aktivirati i potencirati svoje talente i mogućnosti te se na taj način što uspješnije uključiti u svakodnevni život. (Grad Split)