Andro Krstulović Opara i njegova gradska uprava u samo četiri godine smanjili su kreditna zaduženja i obveze za 139 milijuna kuna, čime su samo na troškovima kamata uštedjeli preko 27 milijuna kuna. Gradske financije doveli su iz minusa od 83 milijuna kuna do 30,5 milijuna kuna plusa na kraju 2019-godine.  Dobro upravljanje gradskim financijama dovelo je do toga da Grad Split tijekom 2018. – 2019. godine nije imao potrebu za kreditnim zaduženjem te je uredno i pravovremeno podmirivao sve svoje preuzete obveze što je rezultiralo uštedom u financijskim troškovima u iznosu od 27,07 milijuna kuna, kaže nam pročelnik za financije Dragan Brtan

Pandemija koronavirusa, koja se negativno odrazila na cjelokupnu gospodarsku aktivnost, dovela je i do izostanka prvotno planiranih gradskih prihoda zbog čega je nedavno usvojen Rebalans Proračuna Grada Splita za 2020. godinu.

Tom prigodom, Gradsko vijeće Grada Splita dalo je suglasnost Gradskoj upravi za dugoročno kreditno zaduženje do maksimalno 90 milijuna kuna i to za financiranje projekata izgradnje i energetske obnove vrtića i škola, garaža te poboljšanja komunalne infrastrukture odnosno izgradnju novih gradskih prometnica.

S obzirom da se Grad Split u posljednje tri godine nije kreditno zaduživao, ovaj kredit ne bi trebao predstavljati značajnije opterećenje na rashodovnoj strani, a omogućit će nastavak bitnih projekata i razvoja grada u krizi zbog korone, poruka je gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom.

Novim kreditnim zaduženjem Grad Split svoje će ukupne obveze udvostručiti, sa 95,6 milijuna kuna, koliko su iznosile polovicom ove godine, na 185,6 milijuna kuna, no gledajući cjelokupnu financijsku sliku i trendove u posljednjih nekoliko godina uočljiv je drastičan pomak i rezultat koji splitsku gradsku upravu svrstava među one koji su se uspješno uhvatili u koštac i riješili itekako teške naslijeđene ‘kosture iz ormara’.

Podsjetimo, u lokalne izbore 2017. na kojima su Andro Krstulović Opara i njegov tim preuzeli upravljanje gradom, Grad Split ušao je bez donesenog proračuna, a nužni rashodi i izdaci financirali su se temeljem odluke o privremenom financiranju. Krajem lipnja Grad je tako imao 219,1 milijun kuna obveza i dugova. Već u prvoj godini mandata nova gradska uprava smanjila je ovaj iznos na 156,7 milijuna kuna, u 2019. on je dodatno spušten na 133,8 milijuna, a na kraju lipnja ove godine iznosio je 95,6 milijuna kuna. Gledamo li pak malo duži vremenski period, a u gradskoj upravi su nam ustupili podatke koji sežu od 2015. godine, obveze grada u četiri godine smanjene su za čak 139,4 milijuna kuna.

Koncem 2015. godine Grad je raspolagao s 6,15 milijuna kuna na žiro-računu, a ukupan iznos nepodmirenih obveza iznosio je 228,19 milijuna kuna što je značilo da je Splitu u tom trenutku nedostajalo čak 222 milijuna kuna potrebnih za plaćanje preuzetih obveza. Posljedica takvih okolnosti je manjak u proračunu od 83,55 milijuna kuna, usprkos činjenici da se te godine Grad kreditno zadužio za 30 milijuna kuna. Manjku u proračun doprinijeli su i visoki financijski rashodi, ali i zatezne kamate od 17,04 milijuna kuna.

Grad se  i naredne 2016. zadužio za isti iznos, ali to nije pomoglo stanju gradskih financija, naprotiv, ukupne su obveze porasle na nevjerojatnih 235 milijuna kuna odnosno 27,2% ukupnog godišnjeg proračuna, uz plaćenih 16,39 milijuna kuna financijskih rashoda.

Nakon što su Krstulović Opara i njegov tim preuzeli upravljanje gradom uvedeno je niz mjera štednje i efikasnijeg poslovanja koje su rezultirale puno boljim brojkama – već na kraju 2018. ukupno stanje na računu grada iznosilo je 112 milijuna kuna, a prošla godina završena je sa 123,8 milijuna, što je povećanje za 117,66 milijuna kuna u odnosu na 2015. godinu. Istovremeno su ukupne obveze iznosile 133,83 milijuna kuna, što je smanjenje za 101,3 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu.

Gledajući samo kamate koje su se plaćale, gradski rashodi od 2015. su smanjeni za preko 27 milijuna kuna – sa 17 milijuna u 2015. na 920 tisuća polovicom ove godine. Impresivan je i rast stanja na žiro računu Grada na kraju 2015. Grad Split na računu je imao 6,1 milijun kuna, da bi prošlu godinu završili sa 123,8 milijuna kuna, a na kraju lipnja ove godine stanje je bilo 70,2 milijuna kuna.

Ukupni financijski rezultati govore – od minus 83,5 milijuna kuna u 2015., preko umanjenog minusa od 17,37 milijuna kuna u 2017. do plus 30,5 milijuna na kraju prošle godine i 12,3 milijuna u plusu na sredini ove godine.

‘Stanje financija Grada Splita  najbolji je dokaz provođenja stabilnog i odgovornog upravljanja i vođenja gradskim financijama i brige oko naplate potraživanja te kvalitetnog planiranja i upravljanja obveza. Dobro upravljanje gradskim financijama dovelo je do toga da Grad Split tijekom 2018. – 2019. godine nije imao potrebu za kreditnim zaduženjem te je uredno i pravovremeno podmirivao sve svoje preuzete obveze što je rezultiralo uštedom u financijskim troškovima u iznosu od 27,07 milijuna kuna. Naime, financijski rashodi su bili na razini od 3 milijuna kuna u 2019. godini za razliku od 17 milijuna kuna koliko su iznosili u ranijim godinama. Ostvareni višak poslovanja na kraju 2019. godine u iznosu od 30-ak milijuna kuna gotovo odgovara ostvarenoj uštedi u financijskim troškovima pa možemo reći kako je dobro upravljanje financijama generiralo višak proračunskih sredstava.

Dakle, Grad Split je od manjka proračunskih sredstava u 2015. odnosno negativnog financijskog rezultata od 83,5 milijuna kuna, 2019. završio pozitivno, s viškom od 30,5 milijuna kuna što je poboljšanje od 114,09 milijuna kuna’, kaže nam Dragan Brtan, pročelnik za financijsko upravljanje i kontroling Grada Splita.

Dodao je kako je u proteklom periodu od tri godine dodatno naplaćeno 120 milijuna kuna “starih” potraživanja (potraživanja stara 3 i više godina), gdje je od krajnjeg datuma za naplatu bilo preteklo nekoliko godina što je povećalo ukupni proračun Grada Splita te utjecalo na poboljšanje financijskog rezultata za 114 milijuna kuna i smanjenje ukupnih obveza Grada za 101 milijun kuna, čime su se u potpunosti konsolidirale i stabilizirale gradske financije. Posebno treba istaknuti činjenicu da su se poboljšanom likvidnošću, a kao posljedica naplate “starih” potraživanja, pravovremeno podmirivale preuzete gradske obveze čime je ostvarena ušteda u financijskim rashodima i izostanku zateznih kamata u iznosu od 27 milijuna kuna.

‘Upravo zahvaljujući činjenici da je ostvaren pozitivan financijski efekt u iznosu od 147 milijuna kuna, naplatom „starih“ potraživanja i uštedom u financijskim rashodima, Grad Split je uspio u proračunskim godinama 2018. – 2019. izdvojiti ukupno 375,31 milijun kuna za financiranje gradskih projekata, što je povećanje za 179 milijuna kuna od vrijednosti gradskih projekata u periodu 2015. – 2016. koji su ostvareni u iznosu od 195,44 milijuna kuna’, pojasnio je Brtan.

Spomenimo i činjenicu kako je Grad Split jedna od lokalnih jedinica s najnižim iznosom i stopom kreditnih obveza u odnosu na ukupna proračunska sredstva. (M.P.D., V.H.)