Socijalan i razvojan – bit će i sljedeće godine proračun Grada Supetra, kaže nam gradonačelnica Ivana Marković. Konkretni brojevi se još ne znaju, no sa započetim projektima i mjerama će se nastaviti.

Primjerice, jedan od njih je projekt ‘Sritna dica -sritan grad’. Velik dio sredstava će se nadalje u proračunu za 2020. godinu izdvojiti za završetak projekta rekonstrukcije i energetske obnove DV Mrvica te za potrebe dvosmjenskog rada u vrtiću. I u 2020. godini će se dio proračunskih sredstava usmjeriti za nabavku radnih bilježnica i pisanki za školarce, a nastavit će se i projekt Zaželi.

Nastavlja se s mjerama za gospodarstvo te će se i petu godinu zaredom dodijeliti bespovratna sredstva poduzetnicima i obrtnicima. Planirana je i gradnja komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni Žedne drage, te usvajanje urbanističkog plana poslovne zone koja će omogućiti izgradnju još novog sadržaja.

Nadalje, otkriva gradonačelnica, započet će se s izgradnjom vatrogasnog doma, riječ je o zajedničkom projektu Općina Postira, Pučisća i Nerežišća, te završetak gradnje komunalne infrastrukture u ulicama Tina Ujevića, Put pašića, 22. lipnja i  Jobovoj ulici.

Inače, uvođenjem programa  “Sritna dica – sritan grad“ naknade za novorođenčad povećane su za tisuću kuna, pa od ove godine iznose 5.000 kuna za prvo dijete, 7.000 za drugo, 9.000 za treće i čak 15.000 za četvrto dijete u obitelji. Nadalje, Grad uplaćuje od 1.000 ili 1.500 kuna obiteljima s četvero i više djece koje žive u domaćinstvu zajedno sa svojim roditeljima te nemaju rješeno stambeno pitanje. Uvedene su i olakšice za roditelje s više djece – cijena vrtića za drugo dijete u obitelji snižena je za 20 posto, a za treće 40 posto te  je stopostotno sufinanciran i rad asistenta u vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju.

Kroz projekt ”Zaželi”  zaposleno je 6 žena koja vode brigu za 27 korisnika.

Nedavno su otvorene jaslice, projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna, a u planu je dovršetak uređenja temeljne zgrade, dogradnja novog krila zgrade te izgradnja pristupne ceste s parkiralištem.

Sve te mjere i projekti, koji će, prema najavama gradonačelnice nastaviti i u 2020. godini, uvrstili su Grad Supetar u ovogodišnje finale našega izbora za najbolji grad i to čak u dvije kategorije – kvaliteta života i obrazovanje.

Tom prigodom je i gradonačelnica izjavila da ‘Od stupanja na dužnost gradonačelnice najveća želja mi je bila realizirati projekte kojima ćemo omogućiti bolji život našoj djeci i pomoći roditeljima. Sjećam se još dok smo bili u financijskim problemima, da smo jedva odvojili po 400 kuna po učeniku za sufinanciranje knjiga prvašićima. Danas sam ponosna na investicije koje provodimo za obrazovanje, a koji su ove godine na razini od 16 milijuna kuna’.

Naime, prije samo šest godina Supetar je bio u top pet gradova u državi s najlošijim stanjem blagajne, a danas, novaca ima i projekti se redaju, te će se s njihovom realizacijom nastaviti i sljedeće godine. (L.K.)