Na temelju podataka FINA-e o konsolidiranim proračunima gradova, naša je analiza pokazala da je s izdvojenih 695,82 kuna po stanovniku  iz proračuna za kulturu  Grad Supetar preklani svrstalo na desetu poziciju. Provjerili smo i što to Supetar nudi, u prvome redu u ljetnim mjesecima kroz manifestaciju Supetarsko lito. Veći dio Supetra pod konzervatorskom je zaštitom, pa je briga o baštini jedna je od najvažnijih kulturnih odrednica Grada koji se redovito javlja na natječaje Ministarstva kulture i EU te participira u sredstvima za njezino očuvanje, obnovu i zaštitu. Osobito se ističe projekt revitalizacije kulturno – povijesne cjeline Škripa.

Jedna od najdugovječnijih kulturno zabavnih manifestacija u Gradu Supetru je Supetarsko lito, tradicionalna manifestacija  koja se u Supetru i naseljima Mirca, Škrip i Splitska  odvija već 35 godina. Raznovrstan kulturni, zabavni i umjetnički program koji započinje sredinom lipnja i završava sredinom rujna, uvelike obogaćuje kulturnu i turističku ponudu  Supetra. Spoj je tradicije i suvremenosti – kroz tradicijske programe upoznaje posjetitelje s kulturom i poviješću otoka Brača, a donosi i mnoštvo novih kreativnih, urbanih i zabavnih događaja.

Za Supetarsko lito ali i cjelokupni kulturni život  Grada Supetra  iznimno je važna uloga supetarskih kulturnih udruga: klapa Vala , klapa Alegrija, Tamburaški sastav Supetar, Bračko folklorno društvo Ciciljona, Amatersko kazalište Bracera na najbolji mogući način predstavljaju kulturnu baštinu i tradiciju otoka Brača.

U programu Supetarskog lita odlični glazbenici iz čitavog svijeta sudjeluju na koncertima klasične glazbe: ovdje valja istaknuti Gitaristički vikend i dugogodišnju suradnju s eminentnim profesorima i pedagozima Međunarodne ljetne glazbene škole Uzmah.

Već deset godina u Supetru se odvija festival urbane glazbe VOI’SA, a raznovrstan festivalski program dovodi DJ-e ključne figure europske elektronske glazbene scene te vrhunske domaće urbane sastave.

Brač Film Festival (BFF) međunarodni je festival igranog filma koji , uz pregled recentne kinematografije, obiluje popratnim programima,  uz veliki angažman mladih filmaša i volontera iz čitave Europe. Dugogodišnja tradicija ljetnog kazališta u Supetru donosi atraktivne i popularne predstave za djecu i odrasle , kao i različite  umjetničko pedagoške programe.

Festival čakavske riči Stjepan Štefe Pulišelić njeguje  izvornu  bračku čakavicu i  potiče književno i glazbeno stvaralaštvo, osobito mladih autora. Već deset godina kraj kolovoza rezerviran je za lipu brošku rič i Muzej otoka Brača u Škripu.

Koncertna priča na Supetarskom litu donosi još atraktivnih programa:  ciklus  Dive u Supetru već godinama predstavlja istinske dive hrvatske glazbene scene, a domaći i strani pop rock sastavi nastupaju na ljetnim pozornicama na rivi i pored župne crkve.

Supetarska karnevalska udruga Monade u suradnji s karnevalistima iz čitavoga svijet, za kraj Supetarskog lita, u rujnu, organizira Međunarodni Brački ljetni karnerval , a suradnja Grada Supetra i Kino Mediterana u ljetno kino Supetar donosi odličan program – od komercijalnih i filmova za djecu do nezavisnog europskog filma

Veći dio Supetra pod konzervatorskom je zaštitom, a briga o baštini jedna je od najvažnijih kulturnih odrednica Grada koji se redovito javlja na natječaje Ministarstva kulture i EU te participira u sredstvima za njezino očuvanje, obnovu i zaštitu . Ovdje se osobito ističe projekt revitalizacije kulturno – povijesne cjeline Škripa čija je namjera revitalizirati kulturna dobra ovog najstarijeg bračkog naselja, očuvati i kvalitetno prezentirati i interpretirati ruralnu baštinu i  kulturu života lokalnog stanovništva, te adekvatno brendirati Škrip unutar turističke destinacije Supetra.

Unutrašnjost Brača skriva mnoge vrijednosti koje su nepoznate većini uobičajenih posjetitelja otoka. Među njima zasigurno je istaknuta kulturna ostavština mjesta Škrip, naselja čije postojanje seže nekoliko tisuća godina u prošlost. Projekt revitalizacije zaštićene kulturno povijesne cjeline Škrip povezuje kulturna dobra na prostoru  Škripa želeći ih valjano prezentirati i turistički valorizirati. Krajnji cilj je razvoj novih i kvalitetnih turističkih sadržaja u naselju Škrip te kontrolirana valorizacija kulturne baštine.

Izrađena  projektno- tehnička dokumentacija donijela je smjernice za cjelovitu revitalizaciju ove kulturno-povijesne cjeline. Projekt podrazumijeva proširenje Muzeja otoka Brača, uređenje arheološkog nalazišta, sanaciju crkve sv. Ivana Krstitelja, sv. Duha i crkve sv. Jelene, uređenje Kaštela Cerinić i rudnika bitumena. Izrađen je i plan regulacije prometa i uređenja javnih površina, uređenje pješačkih i biciklističkih staza i vidikovca, a kad se priđe radovima, obnova Škripa i njegovih povijesno kulturnih lokaliteta stajati će više od 50 milijuna kuna. Ovo je jedan od trenutno najvažnijih projekata za Škrip, ali i za cijeli Grad Supetar i u budućnosti će osigurati milijunske investicije u ovo najstarije naselje na Braču.

Gotovo polovica stanovništva Supetra upisano je u članstvo Narodne knjižnice Supetar. U njezinim prostorima odvija se živa kulturna djelatnost tijekom čitave godine.  Ovdje vježbaju supetarske kulturne udruge, a u knjižnici se odvija i nastava Područnog odjela glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita.

Galerija Ivana Rendića memorijalna je zbirka nestora hrvatskog kiparstva  Ivana Rendića, a predavanja u Galeriji s raznolikim temama, od njegovanja kulture i baštine otoka Brača,  predstavljanja knjiga do putovanja i znanstvenih dostignuća pravo  su mjesto za stvaranje novih naraštaja kulturne publike.

Kao prikaz života i djela najpoznatijeg Supetranina, oca modernog hrvatskog kiparstva Ivana Rendića, osmišljena je tematska staza „Dan s Rendićem“ koja vodi kroz povijesnu jezgru Grada Supetra do supetarskog groblja. Dvanaest informativnih ploča postavljeno je na mjesta od posebne povijesne i kulturne važnosti u staroj gradskoj jezgri i na supetarskom groblju. U ovom „kulturnom điru“  svi dobronamjernici, turisti i zaljubljenici u djelo Ivana Rendića mogu razgledati radove i mjesto posljednjeg počivališta velikog Supetranina.

Jedan od najznačajnijih planova za razvoj kulture Grada Supetra svakako je preuređenje zgrade kina u višenamjenski javni prostor. Ovdje bi se projektirala multifunkcionalna dvorana za kino projekcije, kazališne predstave, koncerte  i  različita scenska i multimedijalna  događanja i time  konačno riješilo pitanje prostora za održavanje programa tijekom zimskih mjeseci.

Posebnu pažnju, smatraju u Supetru, valja posvetiti i  otočnoj maritimnoj baštini koja bi se, uređenjem interpretacijskog centra Bracera, predstavila u obliku stalne izložbe s pratećim sadržajima. Time  bi se znatno obogatila kulturno-turistička ponuda otoka, očuvala neizmjerno vrijedna znanja i umijeća proteklih vremena, a čitava zajednica aktivno  bi mogla sudjelovati u prikupljanju, zaštiti i prezentaciji pomorske baštine otoka. (L.K.)