Građani Svetog Ivana Zeline ovih dana na svoje adrese dobivaju Godišnji izvještaj za 2020. godinu u kojem im gradonačelnik Hrvoje Košćec i njegova gradska uprava predstavljaju ključne  rezultate rada u prošloj godini te proračun za 2021. godinu.

‘S obzirom na to kakva je bila godina, možemo biti zadovoljni. Pokrenuli smo projekte kojih se nitko zadnjih pedeset godina nije usudio ni spomenuti: nogostup, vodovod i kanalizaciju. Godinama sam trpio uvrede i kritike, dok smo radili na izradi dokumentacije, homogenizaciji katastarskih planova i rješavanju građevinskih dozvola za nogostup, ali sada je sve to gotovo i krećemo u izgradnju. Kružni tok je izgrađen, žao mi je što je sve to potrajalo, ali u konačnici je gotovo 4 milijuna kuna ostalo u gradskom proračunu. Uštedjeli smo skoro i milijun kuna na trošku električne energije zahvaljujući zamjeni postojeće rasvjete novom LED rasvjetom. Sve ovo nam je omogućilo da nikoga ne zakinemo, dapače, pomogli smo građanima i poduzetnicima za vrijeme krize, ukinuli smo porez na potrošnju i u idućoj godini povećavamo brojne stavke u proračunu. Službena statistika kaže i sljedeće: Sveti Ivan Zelina je među vodećim gradovima srednje veličine za gospodarstvo u Hrvatskoj, treći smo u Hrvatskoj po povećanju zaposlenosti u prethodne 4 godine i imamo izrazito nisku stopu nezaposlenosti. I u segmentu ulaganja u obrazovanje smo među najboljima, baš kao i u zbrinjavanju otpada, uz istovremeno najnižu cijenu usluge za građane’, ističe gradonačelnik Košćec.

Proračun za 2021. godinu planiran je, pak, u iznosu od 86,6 milijuna kuna i to je najveći proračun u povijesti grada. ‘Usporedbe radi, kad sam postao gradonačelnik proračun je iznosio oko 34 milijuna kuna, što dovoljno govori koliko smo jači u pripremi i realizaciji projekata i kapitalnih investicija. Puno toga moramo još napraviti, poboljšati se i ubrzati, ali na dobrom smo putu i Sveti Ivan Zelina se polako ali sigurno potvrđuje se kao sredina ugodnog i sigurnog življenja’, poručuje gradonačelnik.

U proračunu za ovu godinu najveći dio sredstava, 55,9% planiran je za gospodarstvo, stambeno-komunalnu djelatnost i zaštitu okoliša. Samo za gospodarstvo planirano je 3,1 milijun kuna, od čega 250 tisuća za razvoj poslovnih zona, a 1,2 milijuna za poticanje poduzetništva i poljoprivrede, uglavnom kroz subvenciju kamata na kredite i preko 1,3 milijuna kuna za razvoj turizma…

Provode se i projekti vrijedni sto milijuna kuna, što je također najveći iznos u povijesti grada, a za većinu od njih osigurano je sufinanciranje kroz EU ili nacionalne fondove.

Jedan od velikih projekata za kojeg su osigurali više od 10,8 milijuna kuna je budući Zelinski multifunkcionalni centar za prevenciju s knjižnicom za pružanje socijalnih usluga kojim će se značajno poboljšati kvaliteta života socijalno osjetljivih skupina. Centar se gradi uz zgradu vatrogasnog doma i bit će velika revitalizacija dosad zapuštenog prostora.

Što se konkretnih planova tiče, Košćec najavljuje projekt izgradnje javne garaže u centru grada kojom će riješiti problem parkinga i osigurati kvalitetnije i sigurnije uvjete za prostor ispred osnovne i srednje škole.  Nastavlja se i asfaltiranje ceta u koje će uložiti dvostruko više nego dosada, a kreće i gradnja nogostupa.

Drugi veliki projekt koji je u tijeku je i gradnja regionalnog vodoopskrbnog sustava, gradi se 61,4 kilometra nove vodoopskrbne mreže, rekonstruira 5,4 kilometra postojeće, a omogućit će se priključak za više od 1.500 kućanstava. Završetak projekta očekuje se krajem iduće godine.

Modernizacijom javne rasvjete na području grada je  zamijenjeno 3.424 svjetiljki novom led rasvjetom veće efikasnosti i uz 80 posto uštede energije.

Gradonačelnik podsjeća i na velika ulaganja u obrazovanje – uveli su stipendije za studente, povećali subvencije za studentsku autobusnu kartu, nastavili sa subvencijama za srednjoškolski prijevoz, nabavku školskog pribora, subvencioniraju pripreme za državnu maturu te pomažu školama u nagrađivanju izvrsnosti za postignute rezultate. Samo prošle godine uredili su i obnovili sedam dječjih igrališta. Najavljuje i povećanje naknada za bebe koje su dosad iznosile 1.500 za prvo, 2.000 za drugo , 2.500 za treće dijete te po 500 kuna za svako iduće dijete…

Među mjerama pomoći građanima i gospodarstvu ističe se, pak, ukidanje poreza na potrošnju kojim su lokalne ugostitelje rasteretili za oko 320 tisuća kuna godišnje, kao i subvencije kamata na poduzetničke kredite. U korona krizi poduzetnike kojima je bio onemogućen rad oslobodili su, pak, plaćanja komunalne naknade i zakupa i najma javnih prostora. (m.p.d.)