Petica koju smo dobili od IJF rezultat je trogodišnjeg sustavnog rada i truda da podignemo razinu transparentnosti proračuna. Moram napomenuti da bismo i prošle godine dobili tu ocjenu, ali neke sitne tehnikalije su to spriječile tako da smo ove godine prvi put ocijenjeni peticom. Nama je jednako važno da ne samo od institucija, nego da i od građana budemo ocijenjeni kao otvorena i transparentna gradska uprava – kazao nam je gradonačelnik Trogira, Ante Bilić, komentirajući analizu transparentnosti koju je u šestom ciklusu istraživanja proveo Institut za javne financije, i na temelju čijih rezultata se Grad Trogir našao na listi odlikaša.
S otvaranjem proračuna prema građanima počeli su, ističe, “prije dvije godine kada su kao jedan od tada rijetkih gradova u Hrvatskoj objavili proračunski vodič za građane” i planiraju, čim okolnosti dopuste jer su zasad pauzirali neke projekte, “nastaviti dodatno otvarati proračun javnosti na način da se što detaljnije vide gradski troškovi”. Sličan primjer ima Bjelovar i Bilić se nada da će takvo nešto imati i Trogir kroz godinu dana.
-Ono što i bez toga mogu reći je da se maksimalno odgovorno odnosimo prema javnom novcu. Trebale su nam tri godine da saniramo 40 milijuna kuna dugova koje smo naslijedili, ali savjesnim raspolaganjem financijama uspjeli smo to riješiti i danas smo stabilni i solventni. Koronakriza je naravno utjecala na nas, kao i na sve druge, ali unatoč tome osigurali smo normalno funkcioniranje grada.
Već tri godine komuniciramo građanima svaki veći gradski trošak, njegove rokove izvršenja, faze… Postavili smo jedan standard transparentnosti i komunikacije, ne samo u Trogiru nego i šire. U budućnosti ćemo i dalje biti inovativni, kao što smo prvi u Dalmaciji uveli participativno budžetiranje.Važno nam je da građani znaju što i kako radimo, da se i sami prijedlozima i idejama uključe u donošenje odluka- naglašava gradonačelnik Trogira. (PL)