Iz Hrvatskih cesta javljaju kako počinje sanacija starog pokretnog mosta u Trogiru.

Planirani početak radova je 21. rujna u 9 sati kada će se za potrebe izvođenja radova ograditi područje građevinskog zahvata te zabraniti promet pješaka i vozila preko mosta. Ugovor o izvođenju radova potpisan je s tvrtkom Spegra d.o.o. iz Splita u vrijednosti od 20.220.459,92 kuna (bez PDV-a) i ugovornim rokom izvođenja radova od 8 mjeseci. Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Geoexpert-IGM d.o.o., dok je usluga stručnog nadzora ugovorena s Institutom IGH.

Hrvatske ceste i Grad Trogir će za potrebe dnevne migracije stanovništva u centru grada za vrijeme izvođenja radova na mostu kao zamjenski pravac pješačkog prometa osigurati bez naplate brodsku liniju  Gradska riva – Čiovska riva (udaljenost dviju obala je cca 100 metara), dok će se za potrebe automobilskog prometa koristiti novoizgrađeni Čiovski most.

– Projektnom dokumentacijom predviđena je demontaža čelične pokretne rasponske konstrukcije koja će se podići specijalnim dizalicama i spuštati na plato smješten u morskom tjesnacu, dok će se zbog ekoloških i tehničkih uvjeta izrada antikorozivne zaštite izvesti unutar tvornički kontroliranih uvjeta. Ujedno će se ovim zahvatom održavanja obnoviti svi dijelovi konstrukcije mosta uključujući kompletnu strojarsku i elektro opremu kao i kolničku konstrukciju. Projekt podrazumijeva i postavljanje nove dekorativne rasvjete mosta. Molimo za razumijevanje i strpljenje tijekom izvođenja radova – poručuju iz Hrvatskih cesta.

– Zahvat je to koji je zaista nužan već godinama, a otvaranje novog mosta omogućilo nam je da konačno krenemo u sanaciju te će preko njega ići sav promet motornih vozila za vrijeme sanacije. S našim partnerom, Hrvatskim cestama, osigurali smo besplatnu brodsku liniju s trogirske na čiovsku rivu. Radovi će trajati 8 mjeseci, kao i svi radovi malo će nas inkomodirati, ali nastojali smo osigurati maksimalni komoditet, kroz odabir termina radova i kroz rješavanje pitanja prijevoza. Pozivam vas na strpljenje. Dobit ćemo na koncu siguran, obnovljen i fino osvijetljen most na zadovoljstvo svih- poručio je gradonačelnik Ante Bilić putem Facebooka.  (dalmatinskiportal.hr/PL)