Uskoro će Murine dobiti svoj novi, suvremeni vrtić.

Investicija Grada Umaga vrijedna je 10-tak milijuna kuna, a potpisan je ugovor o sufinanciranju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s procijenjenim iznosom potpore od 5,6 milijuna kuna. Objekt Područnog dječjeg vrtića Murine gradi se na čestici površine 5.173 m2.

Zgrada površine 750 m2, na dvije etaže, imat će optimalni kapacitet smještaja 83 djeteta.

Na svakoj etaži je predviđen smještaj za po dvije vrtićke skupine. Nastavak je to velikog niza ulaganja u odgoj i obrazovanje, niza investicija izgradnje potpuno novih ili cjelovite rekonstrukcije objekata 8 škola i 9 vrtića na području Umaga.

U prizemlju građevine predviđeni su sljedeći prateći sadržaji: dva sanitarna čvora za djecu, prostorija za odgajateljice, dvije tehničke sobe, spremište, kuhinja s teretnim dizalom te garderoba i sanitarije za zaposlene. Na katu je, uz prostor za dvije vrtićke skupine, predviđena i prostorija za odgajateljice, dva sanitarna čvora za djecu, sanitarije i garderoba za zaposlene te spremište s dizalom. U okviru objekta bit će uređeno i pet parkirnih mjesta te dvorište s vanjskim igralištem i popratnim sadržajem za igru i zabavu vrtićkih mališana.

A, kako radovi odlično napreduju, Murine će za odgojno-obrazovnu godinu 2021./22. imati prvi put novi suvremeni vrtić te uživati u svim prednostima visokih predškolskih umaških standarada.

Po okončanju izgradnje vrtića u Murinama, preostaje još samo izgradnja sasvim novih područnih škola u Murinama i Kmetima, kao i izgradnja još jednog novog centralnog vrtića u Moeli, te srednje škole Umag, a što ćemo svakako realizirati u projektu „Umag 2020.-2030.“.

Grad za postignuti visoki standard predškolskog obrazovanja za svako dijete u cijelosti snosi puni trošak od oko 180 tisuća kuna za šest godina, po djetetu. Dakle roditelji su u cijelosti oslobođeni plaćanja troškova odgoja za svih šest godina predškolskog obrazovanja. Upravo je to jedan od većih motiva ostanka ili dolaska u Umag.

-Nikada do sad u povijesti grada Umaga nije se dogodilo da istovremeno gradimo novi vrtić, novu srednju školu, a ujedno i kompletno obnavljamo centralnu osnovnu školu. Time na djelu i u ovo financijski teško i zahtjevno vrijeme pokazujemo što su nam prioriteti, ističemo svoju društvenu odgovornost, značaj i koliko nam je stalo do kvalitete života, boravka i obrazovanja naše djece, na što smo izuzetno ponosni“ prilikom polaganja kamena temeljca naglasio je Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga. (Grad Umag)