Kroz tjedan dana Grad Trogir objavit će urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje pojasa od parka Soline do tržnice, a riječ je o projektu o kojem se, kako napominje gradonačelnik Ante Bilić, priča desetljećima i koji će služiti desetljećima, a uzevši u obzir površinu i sadržaje, najvrjedniji je u novijoj trogirskoj povijesti.
j
“Radi se o 44.000 m2 površine po meni najvećeg i najpotentnijeg resursa koji imamo u javnim površinama. Urbani život našeg grada bit će definiran ovim projektom. Glavni ciljevi su vratiti Solinama nekadašnji sjaj i pravu funkciju s rekreativnim i ugostiteljskim sadržajima te od tržnice napraviti “landmark” kakav su tržnice u modernim mediteranskim gradovima” – pojasnio je gradonačelnik.
j
Projekt predviđa  javnu garažu s 500 mjesta i jedan hotel manjih gabarita, a u sve je uključen i konzervatorski odjel u Trogiru. Projekt, kako navodi gradonačelnik, vrlo precizno limitira i namjene i gabarite sadržaja, a sve će budno pratiti i UNESCO tako da visokim i neprilagođenim intervencijama u prostoru neće biti mjesta.
j
j
Projekt je podijeljen u pet zona, odnosno, ZONA „A“ – Gradski park Soline s ugostiteljskim objektom,  ZONA „B“ – Garažni objekt,  ZONA „C“ – Hotel, ZONA „D“ – Tržnica i  ZONA „E“ – Dužobalna šetnica i prometnice.
j
“Kao i do sada, provedbu natječaja predajemo u ruke struke. Društvo arhitekata Splita i komisija sastavljena od najkvalitetnijih stručnjaka, koji su već i modelirali natječaj kako bi se dobilo najbolje rješenje, izabrat će pobjednički rad. Osobno se nadam što većem broju pristiglih rješenja. U optimalnoj dinamici, s obzirom na veličinu i osjetljivost zahvata, radove je realno očekivati za dvije godine” – zaključio je Bilić. (V.H./FB)