Poduzetnički inkubator u Valpovu završen je krajem prošle godine, a rezultat je projekta pod nazivom BIZ NET, vrijednosti 11,8 milijuna kuna i financiran sa 99 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Proteže se na  799 četvornih metara unutar  Zone malog gospodarstva I u Valpovu. Ovih dana raspisan je natječaj za prijem prvih stanara.

‘Valpovački poduzetnički centar raspisao je javni poziv za zakup uredskih prostora, prostora za korištenje 3D printera, te CNC stroja. Ukupan broj stanara koji se može useliti je 19, a bit će raspoređeni u 7 uredskih prostora. Prednost pri zakupu imat će informatički sektor.’ – kaže nam direktor Poduzetničkog centra Vanja Miličević.

Kaže da su pogodnosti za stanare  subvencionirani najam (za novoosnovane tvrtke prve dvije godine 100% iznosa, dok tvrtke starije od 2 godine imaju prvih 6 mjeseci besplatno korištenje te dalje prema uvjetima pravilnika). Pogodnosti su i novoizgrađeni, uredan i namješten prostor sa svom infrastrukturom; pomoć pri poslovnom planiranju i pružanju savjetodavnih usluga, promocija i ostale marketinške usluge; organizacija edukacijskih seminara; umrežavanje poduzeća u općini i organizacija koje potiču razvoj poduzetništva te pomoć kod pripreme i prijave projekata na EU natječaj.

Odluka o prijemu prvih stanara bit će donesena početkom svibnja.

U prizemlju Inkubatora smješteni su edukacijsko proizvodni centri za preradu voća i povrća, za pčelarstvo, za tehnologije, zajednički prostori i kotlovnica, a na katu su poslovni prostori za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, Co-worknig prostor – konferencijska dvorana…

Poduzetnički inkubator će na razne načine pomoći start-upovima da ostvare svoje ciljeve, primjerice pomažući im da svoje start-up projekte razvijaju prema različitim tržišnim modelima.

Osnovni cilj Inkubatora i je da pored ponude poslovno-proizvodnih prostora i zajedničkih usluga, istraživanja tržišta i pomoći pri razvoju proizvoda, ponudi i različite vrste edukacija za poduzetništvo, gospodarstvenike, poljoprivredne proizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pružanje pomoći postojećim poduzetnicima, uvođenje novih tehnologija u sektoru proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda te korištenje poslovno-proizvodnih prostora pod povoljnim uvjetima u svrhu jačanja poduzetništva i gospodarstva.

Kao  često ističe gradonačelnik Valpova Matko Šutalo ‘iskrena suradnja gospodarstvenika i jedinice lokalne samouprave temelj razvoja naše zajednice’. Najbitnije aktivnosti Grada pored sufinanciranja malog i srednjeg poduzetništva jesu organizacija poduzetničkih zona uz povoljne uvjete korištenja te i sada uspostava poduzetničkog inkubatora.

‘Uz stvaranje uvjete za razvoj poduzetničkih zona našim partnerima poduzetnicima nudimo besplatno savjetovanje i tehničku pomoć pri pisanju poslovnih planova i prijava na natječaje za povlačenje bespovratnih sredstava iz Fondova EU i resornih ministarstava.’ – rekao je nedavno Šutalo. (L.K.)