‘Prijedlog proračuna za 2020.g. je dovršen i sukladno mojoj zakonskoj obavezi još u petak 15. studenog 2019.g. dostavljen predsjedniku Gradskog vijeća Grada Valpova. Dakle materijali za sjednicu su spremni i sve potrebne predradnje za donošenje našeg najvažnijeg dokumenta su odrađene. Planirani vlastiti prihodi iznose 26,6 milijuna što je malo povećanje u odnosu na 2019.g. dok zbog svih projekata koje planiramo dovršiti i započeti u 2020.g., ukupni rashodi tj. proračun za 2020. godinu iznosi 116,5 milijuna kuna. Razliku između vlastitih prihoda i ukupnih rashoda pokrivaju pomoći (sredstva Fondova EU i ministarstava) i potrebna zaduženja’ – rekao je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo gostujući na Hrvatskom radiju Valpovština.

Lani predložen proračun za ovu godinu bio je 124 milijuna kuna, dakle, 7,5 milijuna veći od planiranog za sljedeću godinu.

– Zbog velikih projekata koji će završiti u 2021., veliki iznos sredstava je prebačan / stavljen u projekciju za 2021. godinu. Odnosno, gledalo se je da proračun bude što realniji – rekao nam je gradonačelnik Šutalo.

Gradonačelnik je iznio i najvažnije kapitalne projekte koje predstoje u Gradu.

– Radi se o dovršetku energetske obnove zgrade NK Valpovke koja će biti gotova do Božića, a na zadovoljstvo više od 200 korisnika, nakon opremanja do kraja siječnja bit će stavljena u punu funkciju. Nadalje, aktivno se radi i na projektima u Ladimirevcima, našem najvećem prigradskom naselju. Naime, sukladno terminskom planu radovi idu svojim tokom tako da je realno za očekivati da će ladimirevački vatrogasci do lipnja ući u novo spremište i nove prostorije udruge. Nakon dovršetka tog projekta sa županijom moramo dogovoriti daljnje korake za izgradnju Doma kulture Fabijan Šovagović. Naime, prije godinu dana sa županijom smo postigli dogovor kako ćemo ta dva projekta financirati sredstvima iz vlastitog proračuna u jednakom omjeru 50:50. U Ladimirevima radimo i na obnovi dječjeg vrtića. Isti bi sukladno ugovoru s izvođačem trebao u cijelosti biti dovršen do jeseni. Vrtić će primati do 50 djece na koji način ćemo riješiti dugogodišnji problem gužve u vrtićima.  Na Domu u Zelčinu  radovi trenutno stoje jer smo postupajući po uputi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost morali raskinuti ugovor s izvođačem koji je uvelike kasnio s radovima. Javna nabava za dovršetak radova je dovršena, bit će uskoro raspisana i nastavak radova svakako slijedi u što skorije vrijeme. Naši sugrađani mogli su vidjeti da smo započeli i s radovima na rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže. Osim kapitalnih projekata u toku je kompletna izmjena rasvjetnih tijela u gradskoj sportskoj dvorani, a kroz nekoliko dana javna rasvjeta u Vijencu Hrvatske Republike, Naselju Josipa Kozarca, Zapad 1 i Zapad 2 te naselju Ante Starčevića bit će zamijenjena novom LED rasvjetom. Za 2020.g. zajedno sa svojim suradnicima planiram provedbu novih kapitalnih projekata u prigradskim naseljima i gradu Valpovu čija je vrijednost, uz ove koje dovršavamo, veća od 105 milijuna kuna. Jedni od najznačajnijih projekata u idućoj godini svakako su izgradnja biciklističko-pješačke staze u valpovačkim ulicama Ive Lole Ribara i Matije Gupca, izgradnja ceste na Starovalpovačkom putu, završetak zone malog gospodarstva, izgradnja memorijalnog centra Matija Petar Katančić i rekonstrukcija Trga Kralja Tomislava. U prigradskim naseljima uz one spomenute naglasio bih rekonstrukciju Doma u Nardu i adaptaciju vatrogasnog doma u Harkanovcima. Imamo spremnu kompletnu dokumentaciju za energetsku obnovu zgrada NK Mladost Harkanovci, NK Dubrava Ivanovci, zgradu gradske uprave te dokumentaciju za kanalizacijsku mrežu za Nard i Marjančace dok će dozvole i dokumentacija za preostala tri naša Bela sela biti dovršena do veljače. Nadamo se da će resorna ministarstva i Fondovi u novoj godini raspisati prihvatljive pozive za ove nama nužne projekte – rekao je gradonačelnik za Hrvatski radio Valpovština.

Ove godine vraćeno je  5,5 milijuna kuna duga  dobavljačima, što znači da proračunski manjak koji je protekle godine prenesen u iznosu od 7,9 milijuna kuna ove godine iznosi 2,5 milijuna, objasnio je Šutalo i naglasio kako  uz sve projekte koje provode gledaju da i uredno podmiruju pristigle obveze te one koje su zatečeni dolaskom u grad.

– Nadalje, iz prijedloga proračuna vidljivo je da  planiramo i zaduženja, ona dugoročna i jedno kratkoročno, pa stoga našim sugrađanima pojašnjavam da se zaduženja planiraju za većinu projekata koji su pred nama, ali od kojeg iznosa će se više od 70% vratiti čim povučemo sredstva od Fondova i resornih ministarstava sukladno odlukama i sklopljenim ugovorima, dok se ostatak odnosi na našu obvezu koju ne možemo podmiriti vlastitim sredstvima unatoč većem priljevu sredstava od poreza unazad godinu dana – rekao je gradonačelnik Šutalo, te nabrojao i veća planirana sredstva za neke proračunske korisnike u sljedećoj godini.

– Proračunski korisnici svake godine šalju planove kao prijedloge za izradu proračuna pa sam sukladno njihovim planovima, iscrpnim izvješćima i obavljenim razgovorima, ali i naravno temeljem polučenih rezultata te povećanju broja članova predložio povećana izdavanja za Zajednicu Športskih udruga sa 1,2 na 1,35 milijuna kn, Zajednicu tehničke kulture sa 100.000 na 150.000 kuna, Dječji vrtić Maza s planirali 3,1 na 3,5 milijuna kuna, razvoj sportske infrastrukture sa 350.000 na 500.000 kuna te konkretnu pomoć osnovnim školama s područja grada Valpova u iznosu većem od 300.000 kuna (sufinanciranje izgradnje košarkaškog igrališta kod osnovne škole u Valpovu i financiranje garderobnih ormarića za više razrede, izgradnja učionice u prirodi u školi u Ivanovcima i dr.). I u 2020.g. kroz konkretne mjere nastavljamo s financiranjem razvoja poduzetništva i poljoprivrede kao naše najvažnije grane gospodarstva te turističke zajednice kao promotorice naše kulture, običaja, tradicije ali i naše tradicionalne proizvodnje i prerade poljoprivrednih i drugih proizvoda tako da ćemo i u novoj godini između ostalih mjera provoditi programe potpora za poduzetnike i poljoprivrednike. Svakako bih i ovom prilikom naglasio nastavak provedbe aktivne i konkretne demografske politike kao i pomoć osobama treće životne dobi uz sve one poticaje i programe koje uspješno provodimo već dvije i pol godine, a to su: subvencioniranje predškolskog odgoja, učenika i studenata, isplaćivanje znatnih naknada za novorođenčad, vaučera za osnovnoškolce, božićnica i uskrsnica umirovljenicima i dr. Po prvi puta u proračunu je predložena stavka  za financiranje udruga proizašlih iz Domovinskog rata – nastavio je gradonačelnik.

Proračun je  dostavljen predsjedniku Gradskog vijeća, ali jednako tako i predsjedniku kluba vijećnika HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, budući da  imaju većinu u vijeću. Nadam se, da će mi se nakon analize, a prije slanja materijala za sjednicu vijeća, javiti s konkretnim stavom i eventualnim prijedlozima. Osobno smatram da je prijedlog proračuna realan, razvojan, poticajan i transparentan, da su  sve potrebne predradnje za donošenje našeg najvažnijeg dokumenta odrađene te da će gradski vijećnici nakon rasprave moj prijedlog i usvojiti na sjednici 28. studenoga – zaključio je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.

Inače, još sredinom rujna gradonačelnik je putem medija pozvao, kao i prethodne dvije godine, sugrađane, udruge i svu zainteresiranu javnost da svojim prijedlozima sudjeluju u kreiranju proračuna. Cilj tog poziva jest, rekao je Šutalo, uspostavljanje čvršće komunikacije između javnosti i gradske uprave kako bi donijeli što kvalitetniji i transparentniji Proračun. Ove je godine zaprimljeno više od 40 prijedloga od kojih su svi oni konkretni i ostvarivi sukladno raspoloživim sredstvima uvršteni u prijedlog. Iz prijedloga građana Valpova vidljivo je bilo da ih najviše muče  komunalni problemi: javna rasvjeta, oborinska odvodnja, kanalizacija, obnova dječjih igrališta, uređenje prigradskih naselja i dr., pa je zato Upravni odjel za komunalne i stambene djelatnosti ostvarive prijedloge i uvrstio u svoj program rada za iduću godinu. Svoje prijedloge i programe upravnim odjelima grada dostavili su i  proračunski korisnici. (L.K.)