Grad Velika Gorica i ove će godine dodijeliti stipendije učenicima i učenicama koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. Gradonačelnik Dražen Barišić raspisao je tako Natječaj za dodjelu Stipendija Grada Velike Gorice za učenike prvih razreda u deficitarnim zanimanjima za potrebe obrtništva za školsku godinu 2020./2021. Prijave za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja zaprimat će se od 07. rujna do 2. listopada 2020., informirali su nas iz Grada.

Uručit će se 30 stipendija polaznicima prvih razreda u trogodišnjem programu obrazovanja, a prema utvrđenoj Listi deficitarnih zanimanja za iduću školsku godinu i to: 1. alatničar, 2. armirač, 3. autoelektričar, 4. autolakirer, 5. autolimar, 6. automehaničar, 7. automehatroničar, 8. bravar, 9. CNC operater, 10. dimnjačar, 11. elektroinstalater, 12. elektromehaničar, 13. elektromonter, 14. fasader, 15. frizer, 16. instalater grijanja i klimatizacije, 17. instalater kućnih instalacija, 18. keramičar-oblagač, 19. klesar, 20. konobar, 21. kozmetičar, 22. krojač, 23. krovopokrivač i izolater, 24. kuhar, 25. ličilac -soboslikar, 26. limar, 27. mesar, 28. monter suhe gradnje, 29. pediker, 30. pekar, 31. plinoinstalater, 32. podopolagač, 33. pomoćni instalater grijanja i klimatizacije, 34. pomoćni kuhar i slastičar, 35. slastičar, 36. staklar, 37. stolar, 38. strojobravar, 39. tapetar, 40. tesar, 41. tokar, 42. vodoinstalater, 43. zidar i 44. zlatar. Više informacija može se dobiti na službenim stranicama Grada Velika Gorica.

Pravo sudjelovanja na natječaju za dodjelu stipendija imaju učenici koji udovoljavaju sljedećim uvjetima: da su redovni učenici prvog razreda u trogodišnjem programu obrazovanja za deficitarna zanimanja, da imaju prebivalište na području Grada Velike Gorice najmanje 3 godine i da su državljani RH. Stipendija Grada Velike Gorice dodjeljuje se u iznosu 500 kuna mjesečno, za deset mjeseci, računajući od 1. rujna 2020.

Kriteriji za utvrđivanje liste prvenstva kandidata za dodjelu stipendije je opći uspjeh u VII. i VIII. razredu utvrđen na osnovi prosječne ocjene, a korisnici ili korisnice stipendije mogu nastaviti koristiti Ssipendiju do kraja trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja pod uvjetom da uspješno završe razred za koji su stipendirani i nemaju promijenu prebivališta. Povjerenstvo utvrđuje konačnu listu kandidata za dodjelu stipendija.

Na temelju konačne liste Gradonačelnik Grada Velike Gorice i stipendist potpisuju Ugovor o stipendiranju. Ukoliko netko od kandidata, odnosno kandidatkinja, odustane od stipendije u vrijeme potpisivanja ugovora za 1. razred, ista se dodjeljuje prvom na Listi koji nije dobio stipendiju. Stipendija se vraća ako stipendist ne završi razred za koji se stipendira, promijeni prebivalište izvan Grada Velike Gorice, a učenici dobitnici stipendije ne mogu istovremeno primati i druge stipendije, poručili su iz Grada.

Grad Velika Gorica proteklih se godina etablirao kaj jedan od rekordera po izdvajanju za obrazovanje, stoga ni ne čudi da su i lani na području obrazovne i demografske politike ušli u samo finale našeg velikog izbora Najboljih gradova. Svojom politikom su usmjereni na djecu i mlade te poboljšavanje predškolskog i školskog obrazovanja, (PL/Grad Velika Gorica)