1. srpnja 1977. godine bio je povijesni dan za Veliku Goricu. U tom su gradu toga dana počeli prometovati autobusi ZET-a i pružati uslugu javnog prijevoza građanima sa svoje tada tri lokalne linije. Točno 47 godina kasnije u istom se gradu ponovo piše povijest – ZET odlazi, a javni prijevoz u Velikoj Gorici preuzima prijevoznik Arriva koja će na svojih 16 linija na području grada i prigradskih naselja omogućiti svim korisnicima potpuno besplatan javni prijevoz.

Novi autobusi su prvi dan mjeseca započeli sa svojim voznim redom. Velikogoričani su ih s nestrpljenjem i veseljem dočekali. Zadovoljni su što će im prijevoz na području grada biti besplatan i što će ponuditi vožnju do nekih dijelova grada koji prije nisu bili na taj način povezani.

Djelatnici Arrive od jutra su na raspolaganju građanima za sva pitanja oko novog prijevoza, rasporeda i linija.

Kako funkcionira novi gradski prijevoz jutros je došao pogledati i gradonačelnik Krešimir Ačkar. Nakon razgovora s građanima i sam se uputio isprobati liniju Velika Gorica – Velika Mlaka – Mičevec – doista povijesnu liniju kojom je prvi puta s našim gradom povezano najsjevernije velikogoričko naselje.

– Mičevec do sada nije bio povezan s Velikom Goricom, a žitelji Velike Mlake morali su dugo hodati do autobusnog stajališta što više neće biti slučaj jer će kroz naselje ići jedna nova linija – rekao je Ačkar.

Broj linija povećan je s 11 na 16. Osim s Mičevcem, grad je povezan sa Željezničkim kolodvorom i poslovnom zonom Meridijan 16.

-Povećanjem broja linija odgovorili na potrebe naših sugrađana gdje se unazad nekoliko godina formirala poslovna zona Meridian 16 u kojoj imamo više od 1500 zaposlenih i od sada će kružna linija ići i prema toj Poslovnoj zoni jer je interes građana bio velik. Također, željeznička postaja u Velikoj Gorici do koje možete doći na Tomislavac, omogućeno je da se iz svakog dijela Velike Gorice jednostavno dođe do željezničke postaje odakle vam treba maksimalni 15 minuta do odredišta u Zagrebu. Veseli nas što su ovi autobusi pokazali identitet našeg grada, građani su izabrali dizajn. Stojimo na raspolaganju svim sugrađanima koji misle da neke linije nisu usklađene, odgovorit ćemo adekvatno njihovim potrebama jer sada imamo upravljačka prava i odličnu suradnju s Arrivom i moći ćemo izaći u susret svim našim stanovnicima – dodao je gradonačelnik.

S tvrtkom Arriva potpisan je sedmogodišnji ugovor vrijedan 20,5 milijuna eura bez PDV-a, što je, uz besplatne karte za građane i jeftinije nego što je Grad izdvajao za ZET do sada. Velikogoričane će na 16 gradskih linija voziti 18 autobusa, 52 vozača, neki od njih su s područja grada, a nekolicina ih je stranih državljana.

Iako je lokalni prijevoz besplatan, putnici će zbog odredbi zakona o komunalnom linijskom prijevozu putnika morati imati besplatnu kartu. Svaki putnik će besplatnu kartu dobiti kod vozača prilikom prve vožnje autobusom, te će nakon toga tu kartu moći koristiti kao stalni pokaz. Besplatne karte mogu se preuzeti i u prizemlju zgrade Gradske uprave. Podsjećamo, na linijama između Zagreba i Velike Gorice i dalje će voziti ZET-ovi autobusi. (Grad Velika Gorica/VG Danas)